bastapromet Top 5 osvežavajućih letnjih pića koje morate probati

Letnja temperatura iznad 30 stepeni zahteva poseban izbor i dodatni oprez kada je u pitanju tečnost koju unosimo svakodnevno. Kako nas vrućine tek očekuju, pravo je vreme da vas podsetimo šta obavezno morate da stavite na svoju listu „pića za poneti“, ili još bolje – pića koja brzo i jednostavno možete da napravite, bez obzira na to da li ste kod kuće, na odmoru, ili na svom radnom mestu.

 

Limunada – neprevaziđena formula osveženja

Nije slučajno da je limun, zajedno sa limunadom kao specijalitetom, žut i jedinstven kao leto, sunce i vrućine. Zato se bez ove tečnosti, pogotovo tada, ne može. U čemu je tajna njene osvežavajuće arome i koji recepti postoje?

Prema poslednje objavljenim informacijama, pretpostavlja se da je limun postojao još u doba miocena, tačnije pre famoznih 8 miliona godina! Međutim, najraniji zapisi o limunadi potiču sa mediteranske obale srednjevekovnog Egipta. Danas je limunada obavezna u vreme sezonskog gripa i prehlada, jer je puna starog i dobrog vitamina C, a pije se i leti, sa ledom ili bez.

U prilog tome da je istorija limunade bila i te kako zanimljiva, svedoči činjenica da je tokom viktorijanske ere ženski pokret gurao limunadu kao alternativu alkoholu. Danas limunada  može da bude i nešto drugačija, kada u nju dodate, recimo, sveže maline ili jagode, a jednostavno i brzo se pravi gde god da se nalazite, uz određenu količinu vode, leda i šećera po potrebi.

Pored maline i jagode, limunada može da se pravi sa lubenicom, dinjom, krastavcem i šargarepom.

 

Kokteli nisu passé!

Leto su dan i noć, leto su muzika i plaža i ukus koji se pamti. Zato stiže i jedan kraći izbor alkoholnih i bezalkoholnih koktela koje morate probati – ako još uvek niste.

 

Mojito

Zašto je Mojito jedan od popularnijih letnjih koktela i sinonim za letnje osveženje? Tajna je jednostavna: kvalitetan rum i dobro smrvljeni sastojci, kako bi se ukusi pomešali, dok jačinu birate sami. Najjednostavniji recepti, pored drobljenog leda, prepoznatljive limete i ruma, sadrže smeđi šećeri i tonik.

 

Sex on the Beach

Koktel Sex on the Beach je jedan od najlepših i najtraženijih koktela kod obožavalaca ovih pića. Jedna verzija kaže da se prvi put pojavio 1987., dok druga datira iz 1982. godine. Po prvoj verziji je nastao na Floridi, a po drugoj je recept pronađen u knjizi za barmene upravo za navedenu drugu godinu.

Bilo kako bilo, recept je prilično jednostavan, a potrebni sastojci su vodka, liker od breskve, sok od narandže, sok od brusnice, dok neki ovaj napitak prave i sa ananasom. Led je, naravno, neizostavan.

 

Osvežavajuća Sangria iz kućne radinosti

Prvobitna sangrija postoji odavno, a predstavljala je vino koje je moglo da se pomeša sa gotovo svim šta je pri ruci. Stari Grci i Rimljani su je mešali, recimo, sa začinima. Danas je ona crvena, bela, sa rozeom, i prilagođena je tako da svako može da pronađe svoj idealni ukus za bilo koje godišnje doba.

Danas, kao „original“ sangrija, smatra se samo ona iz Španije i Portugala.

Obavezni sastojci za ukusnu pripremu su: voće po želji, sok od narandže, šećer, Brendy ili klasičan rum i voćkasto vino.

 

„Koktel bez alkohola nije koktel“? Greška!

Jer, neko prosto, ne voli alkohol. Upravo zato su barmeni došli na ideju da naprave privid originalnih koktela koji, inače, sadrže alkohol.

Jedan od najpoznatijih, takozvanih, „virgin“ verzija koktela je bezalkoholni špricer. Obavezni sastojci su: zamrznuto grožđe, iseckana narandža i limun, pivo od đumbira i sok od grožđa.

Potrebne sastojke za svoje osveženje možete pronaći u onlajn šopu „Basta Promet“ , a cenovnik dostave dostupan je OVDE.