bastapromet Zašto je voda važna za vaš organizam?

Sigurno ste više puta u životu čuli kako je voda važna za organizam, a da li zapravo znate zbog čega je to tako?

Ljudsko telo se sastoji u proseku od 55% do 78% vode. Svaki organ našeg tela iziskuje vodu, a to je dovoljno dobar razlog da je redovno pijete.

Vodu gubimo na više načina, u telesnim procesima kao što je znojenje, disanje, mokrenje, kijanje, za vreme velikih vrućina, za vreme rekreacije i sl. Deo vode, telo dobija iz namirnica a drugi deo je potrebno uneti u tečnoj formi.

 

Dehidratacija

 

Česte glavobolje, umor, sporiji metabolizam i loša produktivnost mogu da budu posledice dehidratacije. Ukoliko vaše telo ne dobija dovoljno tečnosti, dehidriraće i neće moći normalno da funkcioniše. Zbog toga obavljanje svakodnevnih obaveza, poslova ili treninga može da bude otežano i bez učinka. Zapravo, prvi znaci dehidracije su uglavnom problemi sa koncentracijom i raspoloženjem.

Žeđ nije uvek pouzdan signal da biste uneli vodu u vaš organizam. Kada se javi žeđ, organizam je već blago dehidriran. Ukoliko se unosi dovoljno tečnosti u organizam, ta navika može da promeni osećaj za žeđ. Kod ljudi starijih od 60 godina, ovaj osećaj se takođe smanjuje. Zbog svega toga potrebno je da popijete čašu vode nekoliko puta dnevno i onda kada niste žedni. Kao posledica svakodnevne dehidratacije, javljaju se različite posledice u vidu suve kose i kože, lomljivih noktiju, celulita, peruti i sl.

 

Značaj vode

 

Redovan unos vode donosi brojne pozitivne efekte za organizam. Omogućava normalan rad mozga i mišića, dobru cirkulaciju, ishranjenost ćelija, detoksikaciju, normalnu probavu sa redovnom stolicom, povećanu pokretljivost zglobova, smanjeni rizik za kamen u mokraćnim putevima, normalnu vlažnost kože i sluznica, poboljšava izgled kože.

Značaj vode u organizmu je mnogobrojan. Voda je glavni rastvarač i nosač hranljivih supstanci, igra važnu ulogu u cirkulaciji, učestvuje u svim metaboličkim procesima i odvođenju štetnih 

supstanci iz organizma. Takođe, voda nam pomaže pri varenju i ima ključnu ulogu u termoregulaciji.

Postoje mnoge zablude u vezi sa nagomilavanjem tečnosti u organizmu. Unos vode omogućava telu da se reši viška natrijuma a natrijum je upravo glavni element koji pomaže da se voda zadržava u telu. Isto tako, telo zadržava vodu ako ima premalo vode u ćelijama. Ako je unos vode redovan telo neće imati potrebe da zadržava vodu.

Veoma je važno da unesete onoliko tečnosti koliko ste potrošili u toku tog dana. Lekari preporučuju da bi dnevni minimalni unos trebalo da bude 1,5 - 2 litre tečnosti. Naravno, kod osoba koje su izložene povećanoj telesnoj aktivnosti potrebe za tečnošću se povećavaju.

 

Flaširana voda

 

Izbor vode je od velikog značaja za naš organizam. Mnogi misle da je voda iz česme najbolja, ali to zapravo nije tačno. Takva voda je u većini slučajeva hlorisana i sadrži manje ili više hemijskih nečistoća. Naše podneblje je bogato prirodnim mineralnim vodama, koje se vekovima koriste za unapređenje zdravlja i za lečenje. Prirodne mineralne vode se distribuiraju u flaširanim ambalažama i među tim vodama najpovoljnije su one koje sadrže izbalansiran odnos neorganskih materija.

U našem online šopu, kao i u prodajnim objektima, možete pronaći širok asortiman flaširanih prirodnih mineralnih voda. Pogledajte kompletnu ponudu ovde i izaberite vašeg savršenog partnera za normalno svakodnevno funkcionisanje vašeg organizma.