bastapromet Razlika između domaće i instant kafe

Možemo slobodno da kažemo, da je kafa najrasprostranjeniji napitak u svetu, koji čak 2,25 milijardi ljudi svakodnevno konzumira. Postoje razne vrste kafa, od klasične domaće, ili kako se drugačije naziva, crne ili turske kafe, do espresso i instant kafa. Počev od svog aromatičnog mirisa, kafa ima razne prednosti, koje pozitivno utiču na naš organizam. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti osnovne razlike između domaće i instant kafe.

 

Domaća kafa

 

Domaća kafa ima veoma gorak i jak ukus, što je čini znatno zdravijom od zaslađenih kafa u orginalu. Redovnim konzumiranjem ove vrste kafe, intenzivno ćemo podići nivo energije u našem telu. Stručnjaci kažu da konzumiranjem kafe bez upotrebe šećera, obezbeđujemo sve potrebne materije za naš organizam i uzimamo ono najbolje iz nje.

Zahvaljujući kofeinu, kao glavnom sastojku ovog napitka, smanjićemo osećaj umora, a naše telo će biti pripremljeno za fizički napor, zbog povećanog adrenalina u našoj krvi. Crna kafa poboljšava kognitivne funkcije našeg organizma, raspoloženje i pamćenje. Ljudi, koji redovno piju crnu kafu bez šećera i dodataka, smanjuju rizik od pojave dijabetesa, Alchajmera i Parkinsonove bolesti.

Što se tiče pripreme, crna kafa je veoma jednostavna za pripremanje i spremna je za nekoliko sekundi. Potrebna vam je ključala voda, jedna kašičica kafe i vaša omiljena šolja. Ukoliko vam nisu potrebni dodaci, domaću kafu možete nositi sa sobom i spremiti je u svakom trenutku.

 

Instant kafa

 

Glavni sastojak kafe, kofein, koji uzrokuje budnost, nalazi se u većoj koncentraciji u instant kafama. Instant kafa se zahvaljujući posebnoj tehnologiji obrade zrna, odmah rastvara u toploj ili hladnoj vodi.

Stručnjaci kažu da instant kafa negativno deluje na mnoge sisteme i organe, pa tako uklanja kalcijum i druge elemnte, koji se mogu pronaći u tragovima u našem telu. Preteranom upotrebom ove vrste napitka, može doći do dehidracije organizma, zato se često konzumira zajedno sa čašom vode.

Ukoliko prilikom izrade instat kafe, nisu korišćeni konzervansi i pojačivači ukusa, tada je instant kafa jednako korisna kao i prirodna kafa. Instat kafa, kao i domaća, poboljšava moždanu aktivnost i fizičku izdržljivost.

Instat kafa ima manje kalorija nego domaća kafa, ali s druge strane ima dvostruko više akrilamida, u odnosu na prženo celo zrno. Akrilamid nastaje kada se ugljeni hidrati izlože visokoj temperaturi, koji deluje kancerogeno i može da izazove probleme sa nervnim sistemom. Akrilamid sadrži i crna kafa. Agencija za hranu i lekove (FDA) objavila je da pržena kafa tamnije boje ima manje akrilamida nego svetlija.

 

Koju kafu da izaberete?

 

U proizvodnji obe vrste kafa, koristi se potpuno isti proizvod, a to je zrno kafe. S druge strane, ukus i aroma ovih napitaka se u veliko meri razlikuju. Od vas zavisi za koju ćete se kafu opredeliti, u svakom slučaju stručnjaci ne preporučuju više od 2-3 šoljice kafe na dan.
Pridržavanjem ove preporuke, nećete naneti štetu vašem organizmu, posebno ukoliko je ostatak vaše ishrane izbalansiran.

Kafa je poznata po svom socijalnom aspektu i kao neko ko spaja ljude u raznim prilikama. Bez obzira da li je u pitanju instant ili domaća kafa, uz drage osobe potpuno ćete uživati u njenim čarima.

U našoj ponudi postoji širok asortiman crnih i instat kafa, koje možete poručiti preko našeg online shopa.