bastapromet Omiljeno piće u zimskim danima - kuvano vino

Zima je, hladno je, ušli ste u kuću i želite da se zagrejete i opustite. Naravno, spremićete omiljeno zimsko piće. Ne, nećete spremiti čaj. Kuvano vino je ono što vam treba. Osim što greje i opušta, za kuvano vino važi i da je zdravo i koristi se kao narodni lek. 

Na vama je samo da izaberete koje vino želite da skuvate, a mi ćemo vam u tome pomoći u ovom tekstu. 

 

Koji su vam sastojci potrebni

Kada kuvate bilo šta, pa i kuvano vino, sastojci su nešto što ćete prvo izdvojiti, pa tek onda početi sa pripremom. A koji su to sastojci potrebni za kuvano vino?

  • Vino (najčešće se kuva crveno vino, ali može se spremati i rose i belo vino)
  • šećer
  • začini za kuvano vino po želji, a najčešće se koriste karanfilić, cimet, biber, muskantni oraščić itd. 
  • voće


Kako pripremiti kuvano vino

Prelazimo na najbitniji, ali i dalje jednostavan deo pripreme kuvanog vina. Krenimo korak po korak:

  1. Sipajte vino u veću džezvu ili šerpu, u zavisnosti koju količinu kuvanog vina želite i koliko vas jedva čeka da bude spremno za degustaciju.
  2. Dodajte 4 kašike šećera i malo karanfilića (3-4). Ovo je ključna stvar koja kuvanom vinu daje taj posebni slatkasti ukus i dobro poznati šmek. 
  3. Promešajte da se sve sjedini. 
  4. Kuvajte vino dok ne provri.

Ipak, ovo nije sve! 

Sigurno vam u tom ukusu nešto nedostaje, zar ne? 

 

Eksperimentišite sa začinima

Kao što smo već pomenuli, karanfilić je jedan od začina bez kojeg se kuvano vino jednostavno ne može zamisliti. Ali ne treba zaboraviti ni cimet, biber, pa i muskantni oraščić. Cimet predlažemo da dodate dok se vino još kuva, dok je biber i muskantni oraščić, zbog njihovih jakih aroma, najbolje dodati na samom kraju kuvanja i sa oprezom, jer može biti neprijatno ukoliko se pretera sa ovim začinom. Ali kada se doda prava mera ovih začina, zaista se dobije neverovatan ukus kuvanog vina.

 

Kako bez voća?

Kolutovi svežeg voća (obično narandže ili limuna) dodati u tek skuvani napitak pustiće svoj sok pa je finalna aroma ovog napitka blago voćna. Voće će osloboditi i određene hranljive sastojke u napitak, pa ćete dobiti i dodatni energetski podsticaj. Ovo je proverena kombinacija, isprobana mnogo puta, ali vi uvek možete dodati začine po svom ukusu i isprobati nešto novo. 

 

Kako da servirate kuvano vino

Kuvano vino servirajte u čaše sa drškom ili šolje, kako biste mogli bezbedno držati topli napitak i poslužite ga odmah nakon kuvanja.

Preporučujemo da to budu jake, staklene čaše koje izdržavaju toplotu, jer je kuvano vino najlepše servirano onda kada se vidi njegova divna crvena nijansa. 

Takođe u čaše možete staviti i štapiće cimeta i komadiće pomorandže ili limuna – što napitku daje posebno dopadljivu estetiku. 

 

Ovo je jedan od načina kako se može pripremiti kuvano vino, ali s obzirom da različiti ljudi vole razne stvari, budite slobodni da recept prilagodite sebi i svom raspoloženju.

Jedno je sigurno, kuvano vino je preukusno u svakoj varijanti i sa njim se ne može pogrešiti.

Uno Drop logo

liflet važi

od 01.02.2021.

do 28.02.2021.

bastapromet član udruženja distributer pića UnoDrop
Deda Jovina rakija