bastapromet Razlika između alkoholnog i bezalkoholnog piva

Pivo je najkonzumiranije piće na svetu i treće najpopularnije piće među svim ostalim napicima (posle vode i čaja). Ljudi širom sveta obožavaju pivo, te je zbog toga veoma rasprostranjeno i danas postoji zaista mnogo vrsta piva.

 

U Evropi, najviše se konzumira u srednjoj zapadnoj Evropi, pa tako ne iznenađuju podaci da se najviše piva po glavi stanovnika popije u Češkoj gde prosečan Čeh godišnje popije čak 143 litre, dok na primer prosečan Nemac popije 110l piva.

 

Međutim, da li u ovu statistiku ulazi i bezalkoholno pivo? I dok ga jedni smatraju vrstom piva, drugi (čitaj: prave pivopije) ga preziru i zaobilaze u širokom luku. Pa, šta je to bezalkoholno pivo i koja je razlika između bezalkoholnog i alkoholnog piva?

 

Koje su to karakteristike bezalkoholnog, a koje alkoholnog piva?

Bezalkoholno pivo, ili kako ga još nazivaju “sober pivo” je piće koje je slično pivu i skoro da i ne sadrži alkohol (kao što i sam naziv kaže), za razliku od alkoholnog koje sadrži alkohol, ali uglavnom u niskom procentu što je karakteristika piva. Bezalkoholno pivo je posebno popularno kod onih kojima je zabranjeno da konzumiraju obično, alkoholno pivo, kao i kod onih koji žele da se reše zavisnosti od piva.

 

Proizvodnja bezalkoholnog piva u mnogim zemljama započela je krajem 20. veka i bilo je prilično beznačajno i slabo primećeno. Međutim, u poslednje vreme beleži se veliki porast interesovanja za ovaj napitak. Šta je razlog tome? Pa, deluje prilično jednostavno - pivare su uspele da proizvedu kvalitetniji napitak koji je mnogo više sličan pravom alkoholnom pivu nego ranije. 

 

Glavni problem kod proizvodnje bezalkoholnog piva je kako se što je moguće više približiti ukusu običnog piva. Pivari iz mnogih poznatih i manje poznatih pivara se slažu sa ocenom da zbog izostanka alkohola i više vode bezalkoholno pivo nema takvu punoću ukusa i reskost.  

 

Alkohol običnom pivu ne daje samo punoću, nego uglavnom isve druge karakteristike ukusa. Kad ga nema, pivari moraju pronaći način kako da taj hendikep ublaže. A to se može i tako što se pivo zasiti ugljendioksidom, koji napitku daje osvežavajući ukus.

 

Što se tiče procesa proizvodnje ovog pića, on je duži i teži nego kod običnog, alkoholnog piva. Pre nego što se stavi u promet, ovo pivo prolazi kroz proces filtracije i isparavanja alkohola, što je postupak koji nesumnjivo utiče na njegov ukus.  

 

I alkoholno i bezalkoholno pivo sadrže vitamine B, gvožđe i neke minerale.

 

Iako važi za bezbedno i pivo koje možete konzumirati u svakoj prilici, i kod upotrebe bezalkoholnog piva treba biti obazriv - i ono može izazvati zavisnost ukoliko se prekomerno konzumira. 

 

Dakle, ista preporuka važi i za alkoholno i za bazalkoholno pivo - pijte ga u umerenim količinama i sve je u redu. Nema razloga da ne uživate u piću koje vama više odgovara i koje ste izabrali.

Uno Drop logo

liflet važi

od 01.02.2021.

do 28.02.2021.

bastapromet član udruženja distributer pića UnoDrop
Deda Jovina rakija