bastapromet Energetska pića - da li su zaista opasna?

Energetski napici su sve više popularni zbog činjenice da razbude, rasbistre um, pojačaju koncentraciju i "drže" budnim. Međutim postoje mnoge nedoumice kada su ova pića u pitanju, pa smo odlučili da zabludama i rizicima ispijanja ovih napitaka posvetimo ovaj tekst.

 

Energetska pića postala su deo svakodnevice. Odavno se ne konzumiraju samo na žurkama, u klubovima i diskotekama, već i na školskom odmoru uz užinu, a možda i najviše i najčešće u čitaonicama. Masovnoj upotrebi u velikoj meri su doprinele reklame u udarnim emisijama, a deca i tinejdžeri vole "adrenalinski naboj" koji osete kada popiju energetski napitak.

 

Osnovno pitanje je: da li su ova pića zaista štetna? 

 

Odgovor ne može da bude u jednoj reči. Jednostavno, u nekim situacijama nisu, dok u drugim situacijama mogu biti.

 

Ukoliko se piju umereno, u količinama koje su proporučene na deklaraciji, ukoliko se ne piju svakodnevno i u kombinaciji sa alkoholom, energetska pića zaista mogu brzo i efikasno otkloniti umor, delovati stimulativno, smanjiti stres i potrebu za snom. Zbog toga su omiljenija i odraslim osobama, zaposlenima i sportistima. 

 

Međutim, ako se konzumiraju u kombinaciji sa alkoholom, samo kratkoročno izazivaju željeni efekat, dok dugoročno mogu da dovedu do problema.

 

Iako su sličnog ukusa kao obična osvežavajuća pića, energetska sadrže tri specifična sastojka, koji su pojedinačno ili zajedno prisutni u znatno većoj količini nego u ostalim namirnicama. To ih i čini potencijalno opasnim. Ti sastojci su kofein, taurin i D-glukuronolakton.

 

Iako ni za jednu od tri sporne supstance nije dokazano da je štetna, ne smemo zaboraviti da “količina supstancu čini toksičnom”. Shodno tome, treba imati na umu da su doze sastojaka u energetskim napicima značajno veće nego što ih unosimo kroz ishranu. 

 

Nauka još ne raspolaže podacima o dnevno prihvatljivim dozama kofeina, taurina i D-glukuronolaktona, koje se smeju unositi bez posledica po zdravlje. Zato svuda u svetu stručnjaci savetuju oprez prilikom konzumiranja.

 

Dakle, nema potrebe da se ustručavate da popijete svoje omiljeno energetsko piće, ali budite oprezni da ne preterate. Kao što generalno nije dobro preterivati u bilo čemu, tako je i sa energetskim pićima.

 

 

Uno Drop logo

liflet važi

od 01.02.2021.

do 28.02.2021.

bastapromet član udruženja distributer pića UnoDrop
Deda Jovina rakija