bastapromet 7 najboljih pića za letnje osveženje

Vreli dani su uveliko svakodnevnica, što znači da je vreme za piće sa ledom da vas osveži i ohladi. Sada definitivno ne tražite tih i mračan bar, gde ćete ispijati neko od uobičajenih pića. Naprotiv, treba vam nešto što će vas, bar u mašti, preneti u kafić na plaži sa pogledom na okean ili terasu nekog morskog restorana i romantičan zalazak sunca.

 

Da biste imali ovakav ugođaj ne treba vam tropski bar i koktel majstor, to možete i sami sebi obezbediti. Potrudite se da vam pri ruci pored alkoholnih pića budu i prirodni sokovi kao dodatak ili glavni sastojak ako su vaš izbor bezalkoholni kokteli. Da, govorimo o koktelima, jer je koktel skoro pa sinonim za letnje piće.

 

Bezalkoholni kokteli

 

Prirodni sokovi ili njihov miks sa ledom, voćem i biljem prava su vitaminska bomba. Ovi kokteli se drugačije nazivaju „virgin“ kokteli ili „mocktails“.Većina alkoholnih koktela ima i svoju bezalkoholnu varijantu. Tako dolazimo do toga da su među najpopularnijim bezalkoholnim koktelima:

 

 • Nežnost na plaži

  Verovatno vam je već jasno da je u pitanju “nevinija” verzija čuvenog koktela “Sex on the beach”. Varijanta Nežnosti na plaži se takođe sastoji od voćnih ukusa, a poenta je u slojevitom sipanju sastojaka.

 

 • Krastavac mojito

  Jedan od oprobanih načina da se osvežimo je ispijanje osvežavajućih koktela po izboru.
  Taj izbor često pada na mohito, kao brz i jednostavan način da se rashladimo i osvežimo. Međutim, nisu baš svi ljubitelji ruma, ili konkretno ovog letnjeg koktela. Za vas imamo jedan drugi predlog. Ono što mu možda nedostaje je reska gaziranost mohita, ali ovde osveženje dolazi iz arome nane, a dodati krastavci pomažu u hidrataciji.

 

 • Ledena margarita

  Ovaj koktel bombastičnog naziva je zapravo vrlo praktičan i još ukusniji od originalnog alkoholnog. Poslužite ga u čašama za margarite i utisak će biti još bolji. Svi koji se žele rashladiti i osvežiti, zavoleće ovu verziju mojita na prvi gutljaj, a neće ni primetiti da nedostaje alkohol!

 

Alkoholni kokteli

 

Osim alkoholnih pića (vodka, tekila, rum itd), njihov sastavni deo često su i prirodni sokovi (od bobičastog voća, citrusa itd), led, voće i začini. Neki od najpopularnijih i još uvek neprevaziđenih alkoholnih koktela su:

 

 • Mojito

  Mojito (Mohito) je poznati kubanski koktel. Postao je planetarno popularan zahvaljujući Ernestu Hemingveju, kome je to bio jedan od omiljenih koktela, a u poslednje vreme koktel je ponovo veoma tražen u restoranima i kafićima.

  Pravi se od svega nekoliko sastojaka: rum, šećer, nana, limeta i soda voda. Citrus, aroma nane, šećer, soda, prave odličan balans jačini i oštrom mirisu belog ruma. Upravo ta kombinacija osvežava, a u isto vreme podiže raspoloženje.

 

 • Tequila sunrise

  Postoji priča da je koktel Tequila Sunrise kreirao pijani barmen iz San Franciska, koji je celu noć ostao u baru sa svojim prijateljima.
  Kada je gazda u 9 sati ujutru došao tražio je objašnjenje za takvo ponašanje. Pijani barmen je objasnio da je čekao izlazak sunca da bi napravio piće koje liči na taj trenutak. Naravno da je on to piće pripremio ranije i na svu sreću brzinom vetra pripremio je Tequila Sunrise. Pitanje je samo da li je ova priča istinita – u svakom slučaju je ovo originalan odgovor na pitanje kako je nastao ovaj napitak.

 

 • Cuba libre

  Ovaj koktel je jedan od najpoznatijih i najčešće konzumiranih pića na svetu. Koktel Cuba Libre se pojavio u Havani (Kuba) 1900. godine. Američki vojnici su smućkali kubanski rum i coca-colu i nazdravljali za slobodnu Kubu “Viva la Cuba libre” t.e. “Živela slobodna Kuba”.

  Koktel Cuba Libre se sprema odmah u čaši (highball) napunjenom izlomljenim ledom, gde se dodaju ostali sastojci. Prvo ide rum, posle stavljamo sok polovine limete i sipamo coca-colu. Nakon čega treba dodati so i promešati uz pomoć kašike ili slamčice. Slamčicu ostavite u čaši.

 

 • Sex on the beach

  Koktel je nastao tokom letnjeg perioda na Floridi, 1987. godine. Tada je pokrenuta proizvodnja likera od breskve, te su proizvođači ponudili nagradu onom baru koji uspe da proda najveću količinu likera.
  Mladi barmen iz "Konfetis Bara" Ted Pizio je Schnapps od breskve pomešao sa vodkom, sokom od narandže i grenadinom. Koktel je naročito privlačio omladinu i studente koji su neretko svraćali u bar. Kada su ga pitali kako se piće zove, ko iz topa je rekao "Sex on the Beach", s obzirom da su dva glavna razloga zašto ljudi dolaze na Floridu u tom periodu upravo plaža i seks. Tako je i nastao naziv.

 

Bilo kako bilo, za koji god da se odlučite, nećete pogrešiti i učiniće vam ove vrele dane mnogo prijatnijim.

 

Pogledajte našu akcijsku ponudu i odaberite piće koje vama najviše prija u toplim letnjim danima.