bastapromet Trikovi pravih majstora - Postanite stručnjak za serviranje vina

Od svih alkoholnih napitaka, verovatno najveća ljubav, ali i složena nauka krije se upravo iza vina. Osim što u njemu regularno uživamo u svojim slobodnim trenucima, bez vina se ne može zamisliti nijedna proslava ili važan datum u našem životu. Njime ubijamo monotoniju svakodnevice, lečimo tugu i nazdravljamo za radost i srećne trenutke.

 

Ipak, vino ne pleni samo svojim ukusom i osećajem prijatnosti koji stvara, već se ono može pohvaliti i mnogostrukim benefitima po naše zdravlje. Pre svega, ono poseduje pregršt važnih antioksidanasa, vrednih supstanci koje imaju ulogu da organizam štite od negativnih uticaja sredine u kojoj živimo. Baš na taj način, vino čini da duže ostanemo mladi i mladoliki, kao što nas štiti i od mnogih bolesti organizma ili važnih vitalnih organa.

 

 

 

  • Nauka koja se krije iza vina

Ovo piće bogova, kako se često naziva, svoju popularnost vuče još iz davnih vremena. Veoma je poštovano i cenjeno piće, a njegova izrada pretvorila se u kompleksnu filozofiju sa tačno definisanim pravilima. Izrada vina toliko je razvijena i složena, da se pažljivo vodi računa o svakom pojedinačnom koraku - sve od uzgoja grožđa, pa do njegove obrade i skladištenja.

 

I ne samo to, već se nauka produbljuje i dalje, pa obuhvata i sve ono što sledi: rashlađivanje vina, pravilno sipanje, adekvatan odabir čaša i tome slično. 

 


 

  • Koja je idealna temperatura za serviranje vina?

Ukoliko zaista želite da se izveštite u pravilnom serviranju vina, korisno je znati koji su koraci pripreme. Verovatno ste već upoznati sa tvrdnjom da se crvena vina serviraju nerashlađena, a to podrazumeva temperaturu od 15- 20 stepeni celzijusa. Sa druge strane, zasigurno svoje belo vino volite rashlađeno, a stručnjaci kažu da je njegova idealna temperatura u opsegu između 7 i 11 stepeni.

 

  • Čaše za vino - Koja je prava?

Kada je vino u pitanju, verovatno najstrožija pravila važe kada je na redu odabir čaše za serviranje. Tip čaše varira u zavisnosti od vrste vina i za cilj ima da pruži sve što je neophodno kako bi piće pokazalo svoj pun potencijal. Pre svega, da bi vino kružilo po čaši i ispuštalo svoju aromu, neophodno je da odaberete čaše sa dugom i tankom drškom. Čaše veće zapremine biraju se kod crvenih vina, dok se za bela vina koriste one sa manjom zapreminom i užim obodom da bi se duže sačuvala njegova željena temperatura. 

 

 

 

  • Kako se pravilno sipa vino?

Da biste svoje goste dočekali kao pravi ekspert, morate znati koliko tačno trebate da im uspete vina u čašu. Opet razlike postoje, pa tako važi pravilo da se tamna vina sipaju toliko da ispune manje od polovine čaše, a zapravo je idealno da to bude jedna trećina zapremine čaše. Stvar je drugačija kada govorimo o belom vinu, jer se ono može sipati u malo većoj količini. U ovom slučaju belo vino može ispuniti i polovinu čaše, a maksimalno mogu da ispunjavaju 60% zapremine čaše. Ova pravila ne važe kada su u pitanju penušavci, jer se oni jedini sipaju do samog vrha čaše.

 

A sada kada znate sva pravila i pravilnu tehniku serviranja vina, ostaje vam samo da okupite svoje društvo za predstojeće preaznike i uživate u tim posebnim momentima čistog hedonizma.Uno Drop logo

liflet važi

od 01.02.2021.

do 28.02.2021.

bastapromet član udruženja distributer pića UnoDrop
Deda Jovina rakija