bastapromet Kako da napravite savršeno kuvano vino


Snežni dani su kao stvoreni za mala uživanja i ušuškavanja u tišini doma. Za dvadeset i četiri časa u organizam unesemo određenu količinu tečnosti i trebalo bi da veći procenat ukupno popijenog bude voda. U hladnim danima potrebno nam je nešto što će poboljšati cirkulaciju, pokrenuti našu energiju i nahraniti čula, budući da smo tokom niskih temperatura prirodno sporiji i imamo manjak energije. Prirodni ceđeni sokovi i topli napici u ovom slučaju od velike su pomoći, ali većina nas ipak više voli da s početka i tokom zime pije kuvano vino. Neki kuvaju i belo, ali su crna ili crvena vina najpopularnija kada se spremaju topla. Varijacije i recepti su razni, a mi ćemo vam otkriti male trikove koji će učiniti da u svom domu napravite najlepšu verziju ovog toplog napitka.  

OTOPITE ŠEĆER PRE KUVANJA

Kako bi vino imalo posebno pitak ukus, malo šećera nije na odmet. Potrebno je tri kašike šećera otopiti na tihoj vatri. Paziti da šećer ne izgori jer bi u suprotnom ukus vina mogao biti blago gorak. Kada šećer požuti, potrebno ga je preliti vodom i kuvati na jačoj temperaturi sve dok voda ne provri. Ova smesa idealna je za dodavanje vina po želji i nastavak pripreme. Otopljeni šećer sjedinjen s vodom daće fantastičan slatkasto opori ukus svakom vinu koje dodate.

EKSPERIMENTIŠITE SA ZAČINIMA

Karanfilić je začin koji uvek povezujemo sa kuvanim vinom i on mu nesumnjivo daje prelepu aromu i očaravajuć ukus. Međutim, cimet, biber i muskantni oraščić nepravedno su zaboravljeni. Cimet predlažemo da dodate dok se vino još kuva, a ukoliko se odlučite za biber i muskantni oraščić, zbog njihovih jakih aroma bilo bi bolje da ih dodate na samom kraju kuvanja. Ova dva nešto jača začina napraviće od kuvanog vina pravu eksploziju ukusa!

VOĆE KAO POSEBAN DODATAK

Kolutovi narandže ili svežeg limuna dodati u tek skuvani napitak pustiće svoj sok pa je finalna aroma ovog napitka blago voćna. Takođe, određena količina hranljivih sastojaka iz voća zadržaće se u vinu, pa je preporučljivo da dodate voće, ukoliko želite dodatni energetski podsticaj za svoj organizam. Na kraju, ukoliko vam se miks začina dodatih u vino iz nekog razloga ne dopadne, voćni sok može ublažiti ukus ili ga čak sasvim neutralisati, što zavisi od količine dodatog voća.

Ukoliko vino kuvate prvi put, savetujemo da potražite već oproban recept kada se radi o odnosu vode i vina, a vremenom ćete pronaći svoj idealni recept i tačnu količinu dodataka koja daje očekivani ukus. Preporuka je da vino pijete što toplije jer tako popijeno ima najbolji efekat. Živeli!