bastapromet Šta je sve potrebno da biste postali somelijer?

Profesija somelijera je nastala u kasnom srednjem veku i razvijala se uporedo sa kulinarstvom. Kako postoje mnoge zablude koje se tiču preciznog objašnjenja šta somelijer zapravo radi, definicija je prilično jasna - vrhunski poznavalac vina kojem je jedna od uloga uparivanje hrane i vina. Nimalo lak zadatak s obzirom na veliki broj sorti grožđa, pa samim tim i vina, ali isto tako zahteva i poznavanje osnova kulinarstva. Sa svim promenama, somelijer se stalno usavršava i proučava tržište kako bi nabavio najbolja vina za restoran.

Istražite najbolja tržišta


Pre no što se odlučite za kurs, poboljšajte svoje znanje nekim osnovnim informacijama koje će vam pomoći da bolje razumete u šta se upuštate. Počnite od osnovnih stvari kao što su najpoznatije regije koje su poznate po vinima. Kako su Španija i Italija predvodnici koji gospodare svetskim tržištem, izučite klimatske uslove i pogodnosti koji ove predele čine savršenima za obimnu i kvalitetnu produkciju vina. Bitno je da shvatite razliku između vina koja dolaze sa ovih područja jer je istančano nepce vaše najbitnije oružje.

Upoznajte grožđe


Budući da je grožđe osnovni sastojak vina, na somelijeru je da poznaje što više vrsta kao i razne kombinacije. Postoji nekoliko najpoznatijih sorti koje treba da prepoznajete bez greške što će vam olakšati snalaženje među različitim vinima. Jedna od najvećih zabluda jeste da somelijeri stalno piju vino, međutim, oni su u stanju da prepoznaju vrstu vina kao i dodatne ukuse na osnovu samo jednog gutljaja koji ne popiju nego ga iskoriste da osveže nepce.


Počnite da radite u industriji


Iako je i kod nas potreba za somelijerima u porastu u poslednjih par godina, ovaj posao je popularan svuda u svetu. Velika potražnja je zastupljena na brodovima za krstarenje i ovo je sjajan način da steknete utisak kako ovaj posao zaista izgleda. Kako biste bili uspešni na razgovoru i u poslu, potrebno je da savršeno vladate jezikom. Najbolji način da usavršite svoje znanje jeste da upišete odgovarajući kurs engleskog jezika po povoljnoj ceni i naučite sve što vam je potrebno. Ovo će vam omogućiti da se upustite u sticanje prakse što predstavlja najbolji način da testirate svoje znanje i naučite nešto novo.


Slaganje ukusa


Najbitnija stvar koja se uči, ali isto tako i dolazi sa iskustvom, jeste pravilo slaganja ukusa. Bilo da se odlučite da uparite vino i hranu koji se slažu po ukusima ili su pak totalno različiti, poznavanje svih elemenata je od velike važnosti. Kompleksnost ukusa koji se prepliću treba da bude ujednačena kako jedan ukus ne bi totalno preovladao drugim. Ovo je ono što razlikuje profesionalce od amatera i čini svaki obrok ukusnijim. Kako biste bili odlični u svom poslu, potrebno je da poznajete i hranu kao i njene osnovne ukuse, te zato somelijeri izučavaju i glavne ukuse koji čine najpoznatija jela.


Pronađite program


Kako biste zaista dobili titulu somelijera, moraćete da položite određene ispite i dobijete zvanični sertifikat. Ukoliko ste prošli kroz sve korake, ovo je jedino što vas deli od toga da dobijete potvrdu da možete da radite rame uz rame sa najvećim profesionalcima. Takođe, ovo je ono što će vas odvajati od ostalih koji u svojoj biografiji imaju stavku o poznavanju vina ali nemaju dokaz za to. Budući da se svakodnevno stvaraju nove vrste vina, potrebno je da unapređujete svoje znanje u budućnosti. Najlakši način da to uradite jeste da posećujete razne sajmove vina i povezujete se sa ljudima koji rade isto što i vi.

Somelijer je definitivno zanimanje budućnosti i prava inspiracija za sve gurmane koji žele da istražuju ukuse. Iako ovaj posao zahteva dosta pripreme i vremena, na kraju se sve isplati kada shvatite koliko dobro vladate znanjem koje ste stekli i date svoju prvu preporuku za vino.

 

 

Uno Drop logo

liflet važi

od 01.02.2021.

do 28.02.2021.

bastapromet član udruženja distributer pića UnoDrop
Deda Jovina rakija