bastapromet Rakija kao lek za dušu i telo

Mnogo, mnogo godina pre nego što su počela da se vrše ozbiljna naučna istraživanja, u Srbiji se s kolena na koleno prenosila priča o blagodetima rakije. Bilo da je u pitanju dezinfikovanje rana, skidanje povišene telesne temperature, zubobolja, loša cirkulacija ili nešto drugo. Danas već postoje i činjenice koje govore u prilog tezama naših baka i deka.

 

Neka ispitivanja su pokazala da oni koji umereno piju alkohol, u poređenju sa onima koji ne piju uopšte ili onima koji preteruju u konzumaciji alkohola, smanjuju rizik da smrtno stradaju od bolesti srca, šloga ili kancera. U prilog tome govori podatak da takvi ljudi ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti i povišenog krvnog pritiska.

 

Francuzi kažu da ,,Budale ili ne piju uopšte ili piju mnogo". Dakle, mera u svemu najidealnije je rešenje.

 

Istraživanja pokazuju da antioksidansi pomažu borbu protiv radikala koji su glavni uzrok starosti, te je to jedan od razloga što umerena konzumacija rakije produžava životni vek. Takođe, deluje na nervni sistem, tako da nas i opušta, odnosno oslobađa od stresa.

 

A još jedan važan podatak u celoj priči o rakiji tiče se onih koji, osim zdravlja, vode računa i o kilaži. Za razliku od gaziranih pića, pa čak i nekih prirodnih sokova, rakija je alkohol sa izuzetno malim brojem kalorija.

 

,,Vesela mašina"

 

 

Pravljenje rakije za veliki broj srpskih domaćinstava pravi je ritual. To su dani kada se okuplja porodica, prijatelji, komšije i kada se uz ,,čašicu razgovora" voćni plodovi pretvaraju u ovaj izuzetno cenjen napitak.

 

Za pečenje rakije se koriste sve voćne vrste koje sadrže šećer iz kojeg, u toku alkoholne fermentacije nastaje alkohol. Najpogodnije su domaće vrste voća, i to jabuke i kruške, šljive, trešnje, višnje, kajsije, maline... Dobar kvalitet rakije može se dobiti samo od voća u momentu berbe u punoj zrelosti, budući da tada sadrži maksimalnu količinu šećera i najizražajniju sortnu aromu koja je veoma važna za svaku voćnu rakiju.

 

Veliki broj obaveza modernog čoveka i brz tempo života doveo je do toga da u našoj zemlji više nema tako puno porodica koje proizvode rakiju u sopstvenoj režiji. Srećom po nas, tu su izuzetne destilerije, slobodno možemo reći među najboljima u Evropi i svetu, a koji proizvode rakiju po starim dobrim recepturama naših predaka.

 

Zato smo pokrenuli sopstvenu proizvodnju rakije, čuvenog "Deda Jovu". 

 

,,Aj, veseli se, kućni domaćine"

 

Srpski narod poznat je po svojoj gostoprimivosti. Podrazumeva se da ćemo gosta u svom domu, između ostalog, dočekati i sa rakijom.

 

Gotovo svaki stranac koji upozna našu zemlju, prvo što poželi da ponese prijateljima na degustaciju po povratku kući je domaća srpska rakija.

 

Uz ovo piće, svako druženje će biti veselije, ali, naravno, sa merom.Za sam kraj, citiraćemo dobro poznatu rečenicu koju gotovo svi u našoj zemlji često koriste, a nisu ni svesni toga: ,,Popi jednu, valja se". :)

Uno Drop logo

liflet važi

od 01.02.2021.

do 28.02.2021.

bastapromet član udruženja distributer pića UnoDrop
Deda Jovina rakija