bastapromet Što starije vino, to bolje – mit ili činjenica?

Koliko puta ste čuli, „Što starije, sve lepše, baš kao vino“. Sigurno ste i vi sami nekada izgovorili ovu rečenicu. A da li ste se ikada zapitali, da li je ona istinita?

Moramo vam reći – rečenica „Kao i vino – što starije, to bolje i lepše“ uglavnom nije istinita.

Rok trajanja drugačiji za bela i crna vina

Ne važe ista pravila za sva vina. Pa tako postoji razlika i u čuvanju belih, ali i u čuvanju crnih vina. Ukoliko se adekvatno čuva, vino bi svoju punu aromu doživelo i posle nekoliko godina, a taj broj godina može biti i dvocifreni.

Bela vina

Uvek je važno gledati vreme berbe. Od tog momenta, kažu da je belo vino najbolje popiti u periodu između osam meseci do godinu dana. Međutim, ukus i kvalitet vina mnogo zavise i od tehnologije pripreme ukoliko želi da se napravi pravo arhivsko vino. Mnogi su mišljenja da belo vino ne može i ne treba da stoji duže od dve godine, ali ni to ne mora nužno da znači. Ali je činjenica da crno vino može da stoji duže od belog.

Crna vina

Neka crna vina svoj zenit dožive nakon 10. ili 15. godine. Kod crnog vina se zaista lako može prepoznati da li je dobrog kvaliteta ili ne, naročito to mogu prepoznati pravi zaljubljenici u crvena vina. Ukoliko boja vina počne da bledi i biva boje karamele, možemo zaključiti da vino nije više tako dobrog ukusa.

Kada je reč o jeftinijim vinima, morate pogledati datum berbe i znati da su ta vina za konzumiranje u periodu do tri godine.

Uno Drop logo

liflet važi

od 01.02.2021.

do 28.02.2021.

bastapromet član udruženja distributer pića UnoDrop
Deda Jovina rakija