bastapromet Mislite da je gazirana voda štetna? Grešite.

Često vam se dešava da u toku dana zaboravite da popijete čašu vode? Pa zbog toga instalirate posebne aplikacije na telefonu kako bi vas podsetile da unesete vodu u svoj organizam? Nakon ovih nekoliko redova više neće biti potrebe za raznorazne podsetnike, jer ćemo da pišemoo tome koliki značaj ima voda, obična ili kisela (gazirana), na svakodnevno funkcionisanje organizma.

 

Naše telo čini 70% vode

 

Ova činjenica je više nego dovoljna da opiše značaj H2O. Međutim, procenat vode u našem organizmu zavisi i od godina starosti. Najveći procenat vode sadrže novorođenčad. Zatim, kako godine prolaze, nivo vode u našem organizmu opada. Zato se ne kaže tek tako da je u toku dana neophodno popiti u proseku oko 2l vode jer upravo toliko tečnosti izgubimo u toku jednog dana. Ukoliko ne nadoknadimo količinu tečnosti koju izgubimo, naš organizam se bori sa dehidratacijom.

 

Obična ili gazirana? Koja više prija našem organizmu?

 

Bili više ljubitelji obične mineralne ili gazirane vode, nije od posebne važnosti. Pitate se, pa šta je onda važno? Važno je da unosimo dovoljno tečnosti u organizam. Pod tim se ne smatra da možemo da unosimo prekomerne količine sokova ili bilo koje druge tečnosti. Pardon, bilo koje druge tečnosti osim vode. Bila obična ili gazirana, bitno je da zadovoljmo potrebu našeg organizma za vodom.

 

Ukoliko ste ljubitelji vode sa „mehurićima“...

 

Bez oklevanja, slobodno je konzumirajte! Nije štetna – odlično osvežava kada vladaju tropske vrućine, hidrira telo isto kao obična voda, bez ikakvih posledica. Zašto je posebno dobra? Verovali ili ne, gazirana voda je na primer pravi izbor za one koji ne vole mlečne proizvode. Konzumiranjem kisele vode može u organizam da se unese dovoljna količina kalcijuma.

 

Gazirana voda sa dodatkom magnezijuma odlično utiče na koncentraciju i smanjuje osećaj umora i iscrpljenosti. Obično mogu biti blago i jako gazirane, pa, kako se kaže u našem narodu – „ko voli, nek izvoli!“ Kod nas najpoznatije mineralne vode sa dodatkom magenzijuma su Mg Mivela i Mg Donat.

 

Obična mineralna voda

 

Uvek pravi izbor. Tečnost bez koje ne možemo. I to sa razlogom. Tačnije, iz više razloga. Jedan od njih je da nam je obična voda potrebna zbog svakodnevne energije. Neka istraživanja su pokazala da voda čak ima značajnije dejstvo na našu energiju i budnost u odnosu na kafu. I ne, nisu to samo puke priče.

 

Kao drugi razlog navodi se održavanje telesne težine. Upravo zato je neophodno da u toku dana u svoj organizam unesemo minimum 1,5l vode. Čak ukoliko želite da smanjite svoju potrebu za hranom to možete veoma jednostavno da učinite – samo pijte dosta tečnosti. Zvuči jednostavno da bi bilo istinito, zar ne? Ali zaista je tako.
I još jedan razlog. Voda je napitak koji ubedljivo najbolje gasi žeđ. Svaki drugi napitak ne bi bio dovoljan, ili bi nas primorao da svakako posle popijemo još čašu vode.

 

Da li ste već sada na putu do kuhinje po jednu čašu vode?

Uno Drop logo

liflet važi

od 01.02.2021.

do 28.02.2021.

bastapromet član udruženja distributer pića UnoDrop
Deda Jovina rakija