bastapromet Zašto je rakija naše nacionalno piće?

Ako ste posetili Rusiju, morali ste probati njihovu vodku. Češka Republika je sinonim za pivo, gde gotovo da nema stanovnika koji ne započinje dan ovim alkoholnim napitkom. A „Hajmo popiti još jednu ljutu“ je rečenica dobro poznata našem narodu. Šta bi bila još jedna ljuta ako ne rakija.


Sigurno ste u Srbiji imali prilike da komunicirate sa osobama koje nisu sa našeg podneblja – bilo da imate rođake iz inostranstva, ili ste nekoga upoznali na razmeni studenata, na moru, poslovnim putovanjima pa ste ih dočekali u Srbiji, i šta prvo uradili? Ponudili najlepšim napitkom, rakijom.


Šta znači reč rakija, odakle potiče i kako nastaje?

Rakija je reč koja potiče iz arapskog jezika. Nastala je od reči „al-rak“ što u prevodu znači znoj. U naše krajeve stiže u 14. veku zajedno sa Turcima i od tada postaje nacionalno piće. A ostalo, ostalo je istorija. U našim prostorima rakija se pravi od voća (po izboru :)) njegovim alkoholnim vrenjem, a u zavisnosti od slatkoće odabrane vrste voća vrši se dvostruka ili višestruka destilacija mase kako bi se dobila čistoća ovog alkoholnog napitka.


Najvoljenije rakije u Srbiji :)

Bila meka ili ljuta, u Srbiji će naći svog konzumenta. I to u svakoj prilici – bilo da se veseli, tuguje ili se pak upotrebljava u medicinske svrhe. Sigurno ste više puta dobili savet da popijete „malo ljutog napitka“ ako vas je nešto zabolelo ili da je stavite na ranu, kao melem.


Neko voli šljivu, neko dunju a neko će se pre opredeliti za kajsiju ili pak medovaču. Kao što je rečeno, svaka rakija ima svog vernog fana. Tako je uvek bilo i tako će i ostati. Za vjek i vjekova. Basta Promet to zna i stoga smo se 2012. godine odlučili da proizvedemo našu rakiju.


„Deda Jovina“ rakija

Ljubitelji ovog „svetog“ napitka u svim maloprodajnim mestima Basta Prometa mogu pronaći „Deda Jovinu“ rakiju i odabrati svoju omiljenu: dunju, jabuku, kajsiju, lozu, šljivu, krušku, viljamovku, medovaču i malinu.
Uz „Deda Jovinu“ možete se veseliti, nazdravljati i uvek nekoga pozvati na „jednu ljutu“.

Uno Drop logo

liflet važi

od 01.02.2021.

do 28.02.2021.

bastapromet član udruženja distributer pića UnoDrop
Deda Jovina rakija