bastapromet KOKTELI

Prvi koktel je nastao u 16.veku u New Orleansu u SAD-u i nosio je naziv „The Sazera“. Pravio se od mrvljenog leda, Herbsaint likera, šećera, Sazera Ray viskija, gorkog likera i limuna. Za naziv reči koktel (cocktail) što doslovno znači petlov rep, su zaslužni Španci, gde se nakon veoma popularne borbe petlova, slavilo tako što su se ispijale velike količine alkoholnih pića raznih boja nalik na petlov rep.

 

Danas, kokteli su umetnost. Mogu biti alkoholni i bezalkoholni. Upravo zbog različitih aroma i jačine, piju ih i muškarci i žene, mlađi i stariji u svim prilikama. Oni su uglavnom letnja pića, ali se isto tako mogu piti i zimi. Mame svojim izgledom i ukusom, i za svakog se može naći po ukusu, od blagih koji su idealni za plažu i popodnevno uživanje sa društvom, do jačih koji mogu da zamene žestinu. Možemo ih piti u barovima, restoranima ili ih jednostavno napraviti sami kod kuće, u sopstvenoj kuhinji.

 

Izdvojićemo nekoliko koktela, kao naših TOP 5 preporuka:

 

ŠAMPANJAC SA MENTOM

U visoku čašu za šampanjac dodati dva listića mente, sipati „vlahovac“ (čuveni aperitiv izrazito gorkog ukusa) i dodati jednu kašiku izmrvljenog leda. Nakom nekoliko minuta, kada listići mente puste aromu, izvaditi ih i sipati 2dl hladnog šampanjca. Poslužiti ukrašeno grančicom sveže mente.

 

LEDENA VIŠNJA

U blender izmiksati veću kuglu sladoleda od vanile, četiri kocke leda, 0.2dl rakije od višnje, 0.4dl soka od višnje i 0.4dl vermuta. Smesu sipati u visoku čašu i dopuniti je kiselom vodom. Poslužiti ukrašeno sa jednom manjom kuglom sladoleda od vanile i trešnjom.

 

MIDNIGHT LOVER

Ohladiti času od 2dl. Sa jednom borovnicom premazati rub čaše tako što je prethodno zarežemo nožem. Na poseban tanjir stavimo malo šećera i umočimo ovlažen rub čaše. U drugu čašu pomešati 0.3dl vodke, 0.2dl sirupa od lavande, 0.5dl svežeg soka od borovnice, 0.3dl svežeg soka od pomorandži, još dodati par kapi limuna i 0.5dl tonika. Dobro promešajte i sipajte u ukrašenu čašu, pazeći da ne oštetite šećerni rub.

 

HEMINGWAY

U posudi pomešati 90ml soka od grejpa, 60ml belog ruma i par kapi soka od višnje. Smešu sipati u predhodno ohlađenu čašu i dodati leda po želji.

 

HEAD FUCKER

Jedan od najjačih koktela. U veću posudu sipati 20ml vodke, 10ml zlatne tekile, 10ml džina i 10ml ruma. Promešajte i sipajte u čašu sa ledom, zatim dodajte 10ml malibua, 10ml likera od breskve i na kraju dopunite sa sokovima od pomorandže i brusnice podjednako.

 

Koji je po vašoj meri?

Uno Drop logo

liflet važi

od 01.02.2021.

do 28.02.2021.

bastapromet član udruženja distributer pića UnoDrop
Deda Jovina rakija