bastapromet Koja je razlika izmedju svetlog i tamnog piva?

Da li zaista postoje neke razlike između svetlog i tamnog piva osim onih u boji? Znate li šta je slad i u kojoj meri utiče na ukus piva koje volite da pijete? Pivo je najtraženije alkoholno piće u svakom kafiću i restoranu. Ukoliko umereno kozumirate ovaj napitak pivo može imati pogodan uticaj na vaše zdravlje i može doprineti boljem i lepšem izgledu kože i kose. Neki vole tamno, a drugi svetlo pivo. Međutim, većina ljudi i dalje ne zna koja je razlika između ove dve vrste

piva. 

Razlike u obradi zrna i procentu alkohola

Glavna razlika između svetlog i tamnog piva je u sirovinama, zrnu, koje se koriste u procesu proizvodnje i njihovom pečenju. Većina piva se pravi od zrna ječma, ovsa ili pšenice. Sva ova zrna mogu biti različito pečena. Što se zrna duže peku postaju tamnija, pa samim tim i  pivo postaje tamnije. Dužim pečenjem zrna postiže se intenzivnija aroma piva ali i veća koncentracija

alkohola. Standardna svetla piva imaju uglavnom 4 % alkohola dok je procenat alkohola kod tamnog piva 6%. Postoji i veoma mali broj tamnih piva koja nose naziv crna piva ili schwartz. Crna piva su izuzetno jaka i imaju veliki procenat alkohola u sebi, čak 10%. 

Razlike u aromi i izboru jela

Svetla piva nemaju jak ukus dok su tamna piva karakteristična po svom izuzetno jakom i spečifičnom ukusu. Taj specifičan ukus se dobija baš dugim pečenjem zrna. Što se zrna duže peku pivo dobija bogatiji ukus tako da tamna piva često mogu imati karamel ili čokoladni ukus; ponekad čak mogu biti sladunjavog ukusa. Intenzivan i bogat ukus tamnih piva često nadjača laku hranu tako da se tamno pivo najčešće služi uz neko dimljeno meso, gulaš ili divljač dok se uz svetlo pivo može jesti baš sve.

Razlika u hranljivom sastavu i kalorijama

U procesu proizvodnje svetlog i tamnog piva postoji još jedna bitna razlika. Za svetlo pivo se koristi svetli slad dok se za tamno pivo mora pomešati nekoliko vrsta slada. Da bi se dobilo kvalitetno crno pivo potrebno je pomešati svetli slad koji se koristi u standardnoj proizvodnji svih piva. Drugi je tamni slad, koji se dobija specijalnom obradom a zaslužan je za specifičnu aromu, slatkoću, po kojoj je svako tamno pivo poznato. Karamelizovan slad crnom pivu daje karakterističan ukus karamele dok mu crnu boju i blagu gorčinu daje crni (pečeni) slad. Sve ovo nam govori da između svetlog i tamnog piva postoji razlika i u nutritivnoj vrednosti. Tamno pivo ima više hranljivih sastojaka od svetlog pa se smatra zdravijim izborom od svetlog. Smatra se da umerena konzumacija bilo kog piva ima blagotvorna dejstva na zdravlje dok tamno pivo kao “zdravija” opcija smanjuje loš holesterol, podstiče rad creva, jača imunitet i štiti od kardiovaskularnih bolesti. 

Ukoliko su kalorije ono o čemu vodite računa zanimaće vas i ova razlika između svetlog i tamnog piva. Pored boje i punoće ukusa kao glavne razlike između ova dva piva, tamno pivo je jače jer sadrži veći procenat alkohola a samim tim znači da sadrži i veći broj kalorija.

Koje pivo je više po vašem ukusu - svetlo ili tamno?