bastapromet 10 razloga zašto je dobro piti pivo

Jedno od najpopularnijih i najstarijih alkoholnih pića na svetu je pivo. Svako pivo se pravi od 4 sastojka, a to su: voda, hmelj, slad i kvasac. Danas postoji nebrojeno vrsta piva ali osnovna razlika kod ovog napitka je u fermentaciji na nižim (lager pivo) ili na višim (ejl pivo) temperaturama. Koliko je ovaj napitak cenjen kroz vekove, govori i činjenica da postoji nauka koja ga izučava - zitologija; prvi muzej piva osnovan je u Češkoj a danas ga ima skoro svaka zemlja u svetu; nebrojeni festivali posvećeni ovom napitku organizuju se širom sveta a najpoznatiji je Okobar fest kojeg godišnje poseti preko pet miliona ljudi. Zato ne čudi činjenica da ima sve više ljubitelja piva u svetu koji sigurno znaju i više od 10 razloga zašto je dobro piti pivo. Mi vam donosimo neke od njih:

 

 Pivo sadrži vitamine

U poređenju sa drugim alkoholnim pićima, uključujući i vino, pivo ima značajnu količinu vitamina. U najvećoj meri sadrži vitamin B6, kao i retku vrstu B12 vitamina. Pored navedenih, pivo sadrži i niacin (B3 vitamin), flavonoide koji su poznati antioksidansi i veliki broj minerala. 

 

Pivo dobro hidrira organizam

Ova konstatacija je naučno dokazana činjenica. U Španiji je vršeno istraživanje gde je dokazano da će vas pivo rehidrirati čak za nijansu bolje nego voda. Tako da … nauka je na vašoj strani. Sledeći put kada budete radili nešto iscrpljujuće pod jakim suncem, posegnite za hladnim pivom kao najboljim okrepljenjem.

 Pivo je prirodno sredstvo protiv nesanice

Ne morate da popijete veliku količinu piva kako bi osetili njegovo uspavljujuće dejstvo. Hmelj i vitamin B su prirodni sedativi a svako dobro pivo obiluje ovim sastojcima. Tako da, sledeći put, šolju toplog mleka pred spavanje zamenite čašom dobrog pravog piva i utonite u san lako.

 

 Pivo smanjuje rizik od srčanog udara

Nova naučna istraživanja dovela su do novih saznaja. Nekoliko sati umerene konzumacije piva arterije čini fleksibilnijim i poboljšava se protok krvi. Još jedan od razloga da sledeći put kada podignete čašu sa pivom kažete NAZDRAVLJE.

 

 Pivo je dobar kondicioner za kosu

Dobro, nije baš da ga pijete ali vaša kosa ga upija. Svaka žena je barem jednom probala svoju kosu da “nahrani pivom” i obično su rezultati bili zadivljujući. Tajna je u sladu koji hrani i čini kosu extra mekanom i glatkom. Kosa neće poprimiti miris piva ali će biti mekana i glatka.

 

 Pivo vam može ojačati kosti

Ječmeni slad i hmelj su sastojci piva koji su bogati silicijumom. Ovaj sastojak može ojačati kosti i biti dobar saveznik u borbi protiv osteoporoze. Raspitajte se koja vrsta piva sadrži najveći procenat ovih sastojaka i nazdravite.

 

 Pivo je odlično za bubrege

Veliki procenat hmelja u pivu sprečava stvaranje kalcifikacija tj. kamenčića u bubrezima. Pivo sa velikim procentom hmelja u sebi je tamno pivo tako da ukoliko imate ovaj problem birajte što tamnije pivo - to bolje.

 

 Pivo je puno vlakana

Prosečno pivo sadrži 20% preporučenog dnevnog unosa vlakana a pravo, dobro kraft pivo i do 60% vlakana u 1l piva. Vlakna usporavaju apsorpciju hrane i stabilizuju varenje. Na taj način smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi i štite organizam od kardiovaskularnih bolesti.

 

 Pivo poboljšava pamćenje

Naučna istraživanja dovela su do zaključaka da se umerenom konzumacijom piva značajno smanjuje rizik od nastanka oboljenja poput Alchajmera ili demencije. 

 

Pivo smanjuje stres

Ljubitelji piva ovo pravilo svakodnevno potvrđuju. Da li je to zbog hmelja i prisustva B vitamina, ili je prosto zbog uživanja u raznolikosti ukusa koje pivo donosi, umerena konzumacija značajno smanjuje stres.

 

Da li postoji još neki sjajan razlog zašto je dobro piti pivo a mi smo ga izostavili? Koji su vaši?