bastapromet NOVOGODIŠNJA NOĆ – ŠTA PITI I KADA PITI?

Nova godina i novogodišnja noć donosi radost svima. Vreme novih početaka, očekivanja i važnih odluka. Okupljeni sa prijateljima i rodbinom, ispraćamo staru i dočekujemo Novu godinu. Porodična večera ili ručak neka prođe u najlepšem prazničnom raspoloženju. Uz bogatu trpezu i svečana jela veoma je bitan i pravi izbor pića. Zna se koje se piće tačno slaže sa kojim jelom, kao i količina koju bi trebalo popiti. Pravim izborom ostavite utisak odmerenosti.

 

ŠTA PITI I KADA PITI? REDOSLED PIĆA JESTE BITAN

Pratite ovaj redosled i uživajte u novogodišnjoj čaroliji .

Aperitiv ili piće dobrodošlice, kako ga često nazivaju, služi se pre obroka. Često je gorkog ukusa kako bi nam se otvorio apetit. Gorka pića najboje deluju na stimulaciju čula, tako da su pravi izbor kada je aperitiv u pitanju. Iako najčešće slatkog ukusa, mnogima je liker izbor među aperitivima a na našim prostorima često se u ovu svrhu služi rakija. Vrste aperitiva koje možete poslužiti su vermut, martini, gorki ili slatki likeri, penušavo vino, suvo vino, porto,bermet, prošek…i naravno, rakija. Izbor je velik a na vama je da ovim pićem otvorite sva čula za naredna uživanja.

 

Uz predjelo poslužite suvo belo vino (naročito ako se radi o toplom predjelu). Suvo meso, pečenicu, pršutu…najbolje je služiti uz suvi roze i belo suvo vino. Ukoliko predjelo sadrži jela poput punjenih jaja ili salata sa majonezom najbolje je kombinovati bela vina srednje do izražene jačine, kao što su šardone ili beli burgundac. Ova vina se odlično slažu i sa polutvrdim sirevima kao što su edamer i gauda dok posebni sirevi, intenzivnog ukusa i mirisa zahtevaju podlogu nekog vrlo aromatičnog vina

 

Na svečanom stolu obično sledi domaća supa uz koju ne ide nikakvo piće. Ako pak imamo riblju čorbu i specijalitete od ribe obično se preporučuje konzumiranje belih vina. Klasično polusuvo vino se najbolje slaže sa ovim specijalitetima pa čak i uz jela sa piletinom. To može biti čisto belo vino ili mešavina belog vina i kisele vode.

 

Da li sarma može da zaobiđe neku novogodišnju trpezu? Retke su novogodišnje večere bez sarme na meniju. Uz ovo tradicionalno jelo sa naših prostora poznavaoci kažu da se najbolje slaže uz kaberne sovinjon, rizling ili graševinu. I dok se jos sladite u tradicionalnom kutku stola uz prebranac uparite čašu pino noara. Probajte da li je to i vaš izbor.

 

Kada je reč o mesu, mlado crveno suvo vino najbolje prati belo meso i ono lagano ispečeno na roštilju. Ukoliko se radi o tamnom mesu, domaćoj i lovnoj divljači, potrebna su izrazito puna i jaka crvena vina (plavi burgundac ili bordo). A uz domaću jagnjetinu ponudite pinot noar ili merlot.

 

ŠTA PITI KADA DODJEMO DO DEZERTA

 

Univerzalno je pravilo da uz  dezert treba ponuditi slatka, likerska i penušava vina. Uz voće se poslužuje belo slatko vino poput traminca, penušavac, slatki bermet i likerski roze. Sladoled i kolači savršeno će se uklopiti sa specijalnim likerskim vinima i aromatičnim slatkim vinima. Kod dezerata koji nisu preterano slatki poslužite manje slatka bela vina, a kod težih dezerata, sa puno krema poslužite jače slatka i zrela vina.

 

I tako …red hrane,red pića stiže i Nova godina. Ispratite staru u dobrom društvu i uživajte svim čulima.