bastapromet Da li je kafa štetna po naše zdravlje?

Poslednjih nekoliko decenija konstatno smo zatrpani informacijama koje govore o štetnosti kafe po naš organizam, a da li je zaista tako?

Kafa je sastavni deo naših života

Za mnoge ljude ritual ispijanja kafe je jedan od bitnijih rituala koje imaju u svom životu. Ispijanje jutarnje kafe u tišini ili sa najbližima, odlazak u omiljeni kafić ili potreba za kafom u određenoj satnici nam govori da kafa, hteli mi to da priznamo ili ne, jeste sastavni deo naših života.

Poslednjih nekoliko decenija slušamo kako kafa nije dobra za zdravlje, ali je su nas poslednjih par godina nauka i istraživanja razuverila. Naučnici sa Harvarda tvrde da kafa nije štetna po naše zdravlje, čak naprotiv, ona može imati brojne pozitivne uticaje na naš organizam ukoliko se pazi sa njenim konzumiranjem.

Koliko šoljica kafe dnevno je ok?

Lekari su godinama govorili da ispijanje kafe dovodi povećanog rizika od oboljenja srca i krvnih sudova. Osim toga, postojale su teorije da kafa oštećuje digestivni trakt i da je uzrok čireva, gorušice i drugih problema. Ono što mnogi stručnjaci navode kada je reč o štetnosti kafe jeste sadržaj kofeina u njoj. Kofein podstiče veću proizvodnju adrenalina iz nadbubrežne žlezde što bi moglo dovesti do toga da se naše telo oseća kao da je stalno pod stresom. Upravo ti skokovi adrenalina i lažno stanje stresa mogu na kraju dovesti do brojnih srčanih oboljenja.

Nova istraživanja koja su trajala skoro dvadesetičetiri godine utvrdila su da svakodnevno konzumiranje do šest šoljica kafe ne povećava rizik od bilo kog oboljenja. Pored toga što ne postoje rizici koji pospešuju dobijanje određenih bolesti, redovno ispijanje kafe ima svojih pogodnosti. Nauka i brojna istraživanja su dokazala da redovno ispijanje kafe smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, raka jetre i ciroze. Fascinantan je i najnoviji podatak koji govori o tome da ljudi koji redovno ispijaju kafu ređe oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti od onih koji to čine ređe ili je ne piju uopšte.

Podaci koji se dobijeni odnose se na konzumiranje čiste kafe, ne odnose se na kafe u koje se dodaje mleko, sirupi ili šlag.

Zašto su nam ova istraživanja bitna?

Ovakva istraživanja i naučne analize nisu bitne samo da bi se ljubitelji kafe osećali bolje prilikom svojih svakodnevnih rituala uz svoj omiljeni napitak, već da bi se promenila opšteprihvaćena slika o pijenju kafe, njenoj štetnosti i predstavljanju iste kao jednog od najgorih poroka koji postoje. Nadamo se da ćete ovaj tekst pročitati dok ispijate svoju omiljenu kafu u nekom od dnevnih rituala.