bastapromet Sve što niste znali o roze vinu

Najviše se priča o belom i crvenom vinu, dok se o roze vinu najmanje govori i najmanje zna. Zahvaljujući svojoj posebnoj aromi, roze vino postaje sve popularnije. Roze vino je jedinstvenog ukusa i mirisa, kao takvo idealno je kao osveženje, aperitiv ili piće uz neki laganiji obrok.

Kako se nastaje roze vino?

Roze vino može da se proizvede od svih sorti crvenog grožđa. Intezitet boje i arome zavisi od sorte od koje se vino proizvodi, ali i vremena koje sam sok provede sa kožicom grožđa. Sama boja rozea varira od nežno rozikaste boje do svetlorubin i crvenkastih nijansi. Ukus takođe zavisi od sorte, pa tako može biti slatak, polusuv i suv.

Roze vino nastaje tako što se proces pravljenja crvenog vina prekine u pravom trenutku. Tajna kvalitetnog vina jeste u kom trenutku dolazi do prekida.

Metoda pravljena rozea naziva se “Kratka maceracija”. Kada se započne proizvodnja crvenog vina, vinar će vinifikovati crveno vino prema standardnim metodama, ali će rano u procesu maceracije ukloniti deo soka iz rezervoara. Taj odvojeni deo se zatim posebno vinifikuje kao Roze vino. Roze vina dobijna ovom metodom su dosta kvalitetnija od vina koja se dobijaju metodom kupažiranja. Kupažiranje je metoda u kojoj se roze vino dobija kombinacijom belog i crvenog vina. Ova metoda je zabranjena u EU. Ovaj metod karakterističan je za šampanjce. Način na koji je spravljeno vino označen je na boci.

Roze vino je najbolje poslužiti na temperaturi od 7-13 stepeni, isto kao i bela vina.

Roze vino i hrana

Sama pomisao na vino, povlači misli ka hrani i kombinaciji iste. Naučeni smo da bela vina idu uz ribu i nemasna mesa, a crvena vina idu uz crvena mesa. Naravno, imamo pravo na suprotan izbor ako je to ono što želimo.

Postavlja se pitanje uz čeka konzumirati roze vino?

Tu smo da vam rešimo nedoumice.

Ukoliko roze vino pijete uz meso opredelite se za piletinu, pršutu,ili pančetu. Takođe, roze vino fantastično ide uz morske plodove i dimljenu ribu.

Najpopularnija i najpoznatija kombinacija je svakako vino i sir. Roze vino možete da kombinujete sa svim vrstama sireva, u zavisnosti od vašeg ukusa.

Pored toga, roze vino možete konzumirati uz različite vrste voća i povrća.

Umerena konzumacija roze vina može imati niz pozitivnih efekata na vaš organizam. Roze vino sadrži polifenole koji značajno snižavaju LDL-loš horesterol i krvni pritisak.

Pored ovih benefita, ako vodite računa o ishrani, podatak koji će vam značiti jeste da roze vino ima jako malo kalorija. Čaša roze vina od 150ml sadrži oko 85 kalorija, što roze svrstava u najmanje kalorična alkoholna pića. Roze vina ima svež i osvežavajući ukus.

Pikantni roze

Najnoviji trend na popularnoj mreži tiktok jeste dodavanje ljutih papričica u roze vino. Ovo piće postaje sve popularnije. Dodavanjem papričice u roze možemo reći da ovo piće dobija ukus začinjenog spricera. Ako niste probajte ovu neobičnu kombinaciju ukusa.

 

Ukoliko niste do sada probali roze vino, posetite naš online shop i uverite se u jedinstvenost koju vino neobične boje nosi sa sobom.