bastapromet Šta je vermut i kako se pije?

Vermut je aromatizovano vino. Proizvodi se od vina u koje se dodaje alkohol, šećerni sirup i prah osušenog aromatičnog lekovitog bilja koje ovom piću daje posebnu aromu.

Baza ovog apererativa je vino, koje u sastavu zauzima čak  80%.Vino može biti crno, belo i roze, po tome koje vino je baza se razlikuju vrste vermuta. 

Ostatak sastava čini čist alkohol, šećerni sirup i osušene biljke samlevene u prah.

U vermut se najčešće dodaje prah pelina, zove, mente, hajdučke trave, ruzmarina, kantariona…

Biljke stoje u vinu oko tri nedelje, u tom periodu ispuštaju svoje arome u vino, koje se potom cedi i dodaju mu se alkohol i šećerni sirup. Tako nastaje vermut.

Istorija vermuta 

Čudotvorna svojstva vina i lekovitog bilja poznata su još iz vremena Starih Grka. Po nekim istorijskim spisima recept za prvi vermut sastavio je Herodot, poznat kao otac medicine, koji je, još tada bio svestan da lekovito bilje najbolje ispušta svoje lekovite esencije u alkoholu.

Naziv vermut potiče iz nemačke fraze “wermut wein” koja u bukvalnom prevodu znači vino pelina, dok je prva fabrika za proizvodnju vermuta osnovana u Torinu u Italiji. Kasnije je počeo da se proizvodi u Francuskoj i Španiji, a i danas su ove tri države najveći proizvođaći vermuta.

Vrste vermuta

Postoji pet vrsta vermuta.

-Suvi vermut u kojem je sadržaj šećera najniži, maksimalno iznosi 4%

-Beli vermut u kojem sadržaj sećera ide do 12%

-Crveni vermut kog kojeg sadžaj sećera prelazi 15%

-Roze vermut koji predstavlja mešavinu crvenog i belog

-Gorki vermut koji je karakterističnog ukusa zbog kojeg spada u grupu gorkih aperitiva

Boje vermuta (bela, crvena, roze) zavise od boje vina od kojeg je vermut napravljen, ali i od količine sećera. Ukus zavisi najviše od zemlje porekla. Italijani na primer proizvode jače i aromatičnije vermute, dok Španci proizvode blage i pitke vermute.

Kako se služi vermut?

Slatki crveni vermut može se poslužiti čist, ali je bolje kada se posluži sa jakim alkoholnim pićima kao što su džin, votka ili konjak, sa dodatkom limunovog soka ili soka narandže.

Kada se kombinuje sa drugim pićima servira se u trouglastim čašama.

Ako se vermut servira nakon obroka, onda se može kombinovati sa različitim voćem.

Suvi vermut se služi ohlađen.

Kada se servira samostalno vermut se služi u čašama za viski sa dosta leda.

Kako se pije vermut?

Sve vrste vermuta mogu se piti samostalno, pre obroka kao aperitiv, u toku obroka u sastavu nekog koktela ili posle jela, poslužen sa različitim voćem.

Najpoznatiji kokteli koji u svom sastavu imaju vermut su Americano, Martini, Negroni…

Po savetu stručnjaka otvorena boca vermuta može se čuvati u frižideru najviše tri meseca, a možete ga upotrebiti i kao zamenu za vino u pripremi odredjenih jela. Odličan je kao zamena kod pripremanja ribe, mariniranog mesa, ali i za pravljenje kolača.

 

Nadamo se da smo vam približili ovaj aperitiv na najbolji način. Ukoliko još niste probali vermut , sada je pravi trenutak da to učinite. Posetite naš online shop i uživajte u ovom piću na način koji vi odaberete.