bastapromet Sve što treba da znate o bezalkoholnom pivu

Tokom letnjih vrućina, bezalkoholno pivo je idealno osvežavajuće piće za sve ljubitelje piva, a koji prilikom toplih dana i vrućina izbegavaju alkohol ili paze na količinu alkohola koji unose.

Ukus je identičan ukusu piva na koji smo navikli, dok je procenat alkohola jako mali ili je pivo potpuno bez ijednog procenta alkohola. Bezalkoholno pivo ipak ima i neke nedostatke, koji su to saznajte u nastavku ovog teksta.

Istorija bezalkoholnog piva

Bezalkoholno pivo nastalo je u Nemačkoj kao opcija piva za vozače krajem 20.veka, kasnije se ovaj trend proširio i na druge evropske zemlje. Poslednjih godina pivare su uspele da poboljšaju sve što se bezalkoholnom pivu pripisivalo kao mana, tako da je danas, za razliku od ranije, to kvalitetan napitak u velikoj meri sličan običnom pivu na koje smo navikli. Prvo proizvedeno bezalkoholno pivo bilo je Sumer i imalo je oko 0,4 % alkohola.

Šta je bezalkoholno pivo i kako nastaje?

Bezalkoholno pivo je pivo koje sadrži veoma malo ili nimalo alkohola. Kada kažemo veoma malo, po zakonima pojedinih zemalja računa se do 0,5% alkohola.

Iako postoje brojni načini proizvodnje, večina bezalkoholnih piva nastaje uklanjanjem alkohola iz običnog piva. Jedna metoda podrazumeva zagrevanje piva, ali to može dovesti do značajnog gubitka ukusa na koji smo navikli. Druga metoda uključuje ceđenje alkohola pomoću  filtera, tako odrađenog da kroz njega mogu proći samo alkohol i voda. Kada se alkohol ukloni pivo je ravno, dodaje se ugljen-dioksid i šećer radi poboljšanja ukusa.

Sastav običnog piva i bezalkoholnog je u velikoj meri različit. Razlika nije samo u procentu alkohola, već i u količini ugljenih hidrata. Bezalkoholno pivo zna da sadrži i do dva puta više ugljenih hidrata od običnog piva, razlog tome je dodavanje određene količine šećera radi uspostavljanje standardnog ukusa koji se gubi prilikom filtracije od alkohola.

 Kalorijske vrednosti, procenat proteina i masti je poprilično izjednačen kod obe vrste piva, alkoholnog i bezalkoholnog.

Izaziva zavisnost i povećava alkohol u krvi 

Bezalkoholno pivo, baš kao i alkoholno sadrži vitamine B kompleksa, gvožđe, kao i neke minerale. Nemojte misliti da ako bezalkoholno pivo nema alkohola u sebi ne može izazvati zavisnost, jer je to moguće ako se konzumira u neograničenim količinama.

Takođe, konzumacija bezalkoholnog piva može naglo povećati nivo alkohola u krvi. To se retko dešava, ali je moguće. To se najčešće dešava kod osoba koje imaju neko oštećenje jetre koje je povezano sa alkoholom, mada moguće je i kod potpuno zdravih ljudi.

 

Tokom letnjih meseci i vrućina bezalkoholno pivo je svakako bolja opcija ako želite da se osvežite, a ljubitelj ste piva. Ono na šta treba da pripazite jeste svakako unos kalorija i šećera. Jednostavno rečeno, kao i u svemu drugom, i u bezalkoholnom pivu treba uživati umereno.