bastapromet Aperol-najpoznatiji liker na svetu

U poslednje vreme Aperol je sve popularniji. Mnogima nije jasno šta je tačno Aperol i kako je nastao sve poznatiji i traženiji koktel Aperol Spritz.

Letnja sezona je u toku, a ovo osvežavajuće piće je savršen izbor za vrele letnje dane i noći, i zato želimo da vam otkrijemo sve o ovom elegantnom i neobičnom piću.

 

Šta je Aperol i kako je nastao

Aperol je aperitivni liker poreklom iz Italije. Nazvan je po piću Aperolo koje su kreirala braća Barberi. Originalno ga je proizvela kompanije Frizer, dok ga danas proizvodi Campari grupa. Prvi nalet popularnosti stekao je tokom Drugog svetskog rata kao alternativa tada jako popularnom kampariju. U sastav ovog likera ulaze narandže, encijan, rabarbara, aromatično bilje i plodovi cimchona. Liker sadrži 11% alkohola.

 

O njegovoj popularnosti u celom svetu govori informacija da je uvršten u Oksfordski rečnik gde je opisan kao italijanski aperitiv narandžaste boje sa ukusom rabarbe i raznog  aromatičnog bilja.

 

Koktel Aperol Spritz

Ovaj brendirani liker gorkog ukusa i svetlo narandžaste boje glavni je sastojak sve popularnijeg koktela u Evropi i Americi koji nosi naziv Aperol Spritz. Originalno poreklo samog koktela nije poznato, a Italija i Austrija ne mogu da se dogovore čiji je ovo proizvod.

 

Ovaj koktel postao je poznat kao odličan aperitiv, ali zahvaljujući svom osvežavajućem ukusu sve je traženiji i u noćnim izlascima.

 

Sastav ovog koktela čine Aperol, Prosecco, soda, puno leda i kriške narandže. Služi se u vinskim čašama, pa je na taj način ovo piće dobilo svoju posebnu elegantnu notu.

 

Mnoge diskusije se vode oko toga koje razmere ovih sastojaka čine idealan koktel. Najpopularnija je razmera 3:2:1 između Prosseca, Aperola i sode. Međutim, proizvođači Aperola smatraju da razmera treba da bude 50:50 između Prosseca i Aperola kako bi se pojačao ukus i boja koktela Aperol Spritz, ali i savršeno oslikalo njegovo italijansko poreklo.

  

Kako Aperol možete konzumirati

Najpopularniji je klasičan italijanski recept, ali to svakako nije jedini način da uživate u Aperolu. Najlakši način da promenite recepturu i da osetite potpuno novi ukus Aperola jeste da umesto Prosecca sipate tradicionalno belo vino ili vermut.

 

Takođe, postoje i drugi kokteli u kojima je jedan od sastojaka Aperol.

Jedan od takvih je Aperol smah koji je kombinacija Aperola, viskija i limunovog soka.

Takođe, u ovu grupu spada Sgroppino. To je venecijanski koktel koji se koristi kao aperitiv.. Pravi se od Aperola, Prosecca i domaćeg sorbea koji može biti od narandže, limuna ili grejpfruta.

 

Nadamo se da smo vam pomogli i da se saznali nešto novo o ovom neobičnom piću.

Vama ostaje samo da ovo leto provedete uživajući u osvežavajućim koktelima sa Aperolom.