bastapromet Koja su osnovna pravila za posluživanje crnog i belog vina

Vino je omiljeno piće mnogih naroda u svetu. Statistika kaže da se najviše ispija crno vino čak 69%, zatim sledi belo i rose. Međutim, mnogi od nas zapravo i ne znaju da pravilnim posluživanjem vina, možemo osetiti njegov pravi i puniji ukus.

 

Svi vinski profesionalci se slažu da su temperatura skladištenja vina i temperatura posluživanja vina dve različite stvari. Temperatura posluživanja između belih i crnih vina se takođe razlikuje.

 

Posluživanje crnog vina

 

Crna vina se po pravilu piju pre obroka, a stručnjaci tvrde da je ih je najbolje konzumirati 30 minuta pre jela. Ova vrsta vina najbolje ide uz specijalitete od mesa.

 

Idealna temperatura crnog vina za posluživanje je između 12˚C i 18˚C, a najbolje je ga odčepiti i dekantirati najmanje 30 do 60 minuta pre posluživanja.

 

Posluživanje belog vina

 

Kada je reč o pravilu kada se belo vino pije, mišljenja su podeljena. Stručnjaci uglavnom tvrde da se belo vino takođe pije nakon obroka, mada postoje mišljenja koja zagovaraju tezu da je belo vino najbolje piti tokom i posle jela.

 

Svakako, svi se slažu da belo vino najbolje ide uz ribu i morske plodove.

 

Savršena temperatura za posluživanje belog vina je između 8˚C i 12˚C i najbolje se služi hladno. Savetujemo vam da ukoliko je to moguće, belo vino prilikom serviranja držite na hladnom, odnosno u kofi sa ledom, kako bi temperatura uvek bila niska.

 

Neretko ljubitelji vina smatraju da, pošto sva vina imaju isti hemijski sastav, nema nikakve greške da koristite belo umesto crnog vina, ili obrnuto. Na primer, u procesu kuvanja i redukcije bilo kojeg vina, ukusi će svakako postati koncentrisaniji i izraženiji.

 

Da li je u redu piti belo i crveno vino zajedno?

 

Francuzi veruju da će vam uživanje u čaši belog vina pre crvenog vina pomoći da se opustite. Dakle, bela vina se služe pre crvenih; suva vina se služe pre slatkih vina; a mlada vina prethode starijim.

 

Najbolje čaše za posluživanje vina

 

Ne postoji pravilo koje govori da se bela i crna vina serviraju u različitim čašama. Idealne čaše za degustaciju ili ispijanje vina su čiste, nesečene i u obliku lala.

 

Najbolji primer za to je ISO (Međunarodna organizacija za standardizaciju) čaša za degustaciju.

 

Koje vino je najbolje za vas?


U borbi između crnog i belog vina definitivno ne postoji pobednik. Vaš izbor je stvar vašeg ličnog ukusa i preferencija.

 

Bez obzira da li tražite vino sa niskim sadržajem šećera iz zdravstvenih razloga ili jednostavno želite manje slatko vino, u tom slučaju je belo vino najbolji izbor. Belo vino je idealno za osobe koje imaju dijabetes, primenjuju keto dijetu ili jednostavno žele da smanje unos šećera.

 

Već smo spomenuli uparivanje vina sa hranom, pa ćemo reći nekoliko rečenica i o tome. Iako na prvi pogled izgleda potpuno banalno, loše upareno vino zapravo može uništiti ukus vašeg vina.

 

Na primer, začinjenu hranu je posebno teško upariti - intenzivan začin može prikriti suptilne ukuse vina i učiniti ga ravnim i bezukusnim. Međutim, masno meso kao što su hamburgeri, rebra, svinjski kotleti i jagnjetina lako se slažu sa crnim vinom.

 

Ipak, ako ne volite crveno meso, belo vino može biti bolja opcija za vas, pa tako najbolje ide uz ribu i morske plodove, piletinu i ćuretinu ili pitu od jabuka.

 

Ako težite oštrim, svežim i citrusnim ukusima, verovatno ćete pronaći mnogo belih vina u kojima ćete uživati. Ako ne možete da odolite malinama, jagodama i kupinama, postoji mnogo crnih vina koja će zadovoljiti vašu požudu.

 

Primenite neke od osnovnih pravila za posluživanje vina i zasigurno ćete otkriti neku drugu dimenziju u ukusima vaših omiljenih vina. Predlažemo vam da do tada pročitate i šta oblik i boja flaše govore o vinu.