bastapromet Zablude koje imamo o energetskim pićima

Prva misao koja nam padne na um kada je reč o energetskim pićima, jeste da su veoma štetna po naše zdravlje. Opšte je poznato da su energetska pića popularna baš zbog činjenice da drže pažnju, pojačavaju koncentraciju i kao jedan od glavnih repera “drže” nas budnim u nedostatku sna. Energetski napici važe za bezalkoholna pića, nastala šezdesetih godina prošlog veka u Japanu. Kako sam naziv kaže, služe za povećanje količine energije u organizmu. Glavni sastojak ovih ,,energenata” slatkog ukusa je kofein. Pored kofeina tu je i šećer koji je i te kako neophodan organizmu u normalnim količinama, zatim vitamin B grupe, taurin. Ovo nikako nije štetno po organizam, ali prilikom konzumacije teba paziti na količinu unetog u organizam.


Za koga su dobra energetska pića i iz kog razloga?

Energetska pića su sve više popularna kod mlađe populacije, mada je neosporna i činjenica da bi se i stariji naraštaji složili s tim. Obično se vezuju za noćne provode u kombinaciji s drugim alkoholnim pićima kao npr: Red Bull, Guarana, Hell Energy u kombinaciji s votkom i viskijem. Samim tim ih mlađe generacije više forsiraju. Nasuprot tome, vezuju se i za profesionalne vozače, sportiste, radnike treće smene. Kako smo istakli, sadrže veliki procenat kofeina, koji pomaže pri razbuđivanju, boljoj pažnji, pamćenju.


Istine i zablude o energetskim napicima


Često se u medijima, raznim internet portalima, reklamama, novinskim člancima susrećemo s raznim oprečnim mišljenima, kad je reč o energetskim pićima. Mišljenja su podeljena. Jedni smatraju da su štetna po zdravlje čoveka, drugi da su odličan stimulans za početak radnog dana ili sedmice. Prvo na šta ćemo naići jeste da štete našem mentalnom i fizičkom zdravlju u nedozvoljenim količinama. Kao i sve u životu, pa tako i energetska pića, kada se koriste u prekomernim količinama štetna su po naš organizam. Pored povećane energije koju nam pružaju, trenutnog užitka, zadovoljstva, bolje koncentracije, nije baš poželjno, a samim tim ni preporučljivo koristiti s alkoholom, psihoaktivnim supstancama. Iako spadaju u red bezalkoholnih pića, jedna od najvećih zabluda s kojom se ljudi često susreću jeste ta da su energetska pića ista kao i gazirana pića, baš zbog šećera koji sadrže. Slobodno možemo reći da nisu. Jer da su ista, ne bi imale naziv ,,energetska pića” kako možete da primetite u samom nazivu.


Istina je da su energetska pića loša po naše zdravlje, ali u prekomernim količinama


Svima nam je poznato da su energetska pića postala deo svakodnevnice, nevezano za to da li smo konzumenti ili nismo. Kako često apeluju stručnjaci iz oblasti zdravstva u kombinaciji s prekomernom količinom alkohola ili uopšteno u prekomernoj konzumaciji, mogu ostaviti opasne posledice po organizam. Kofein kao jedan o glavnih sastojaka energetskih pića može biti štetan po naše zdravlje. Samo jedna limenka energetskog napitka ima približnu količinu kofeina kao i pola litra kafe. Energetska pića se vezuju za činjenicu da svaki čovek korišćenjem istih vremenom postaje zavisan, što nikako nije poželjno. Postajući zavisnik, pored kratkoročnog željenog efekta koje pruža, mogu dovesti do dogoročnih problema kad je u pitanju naše zdravlje. Zato svuda u svetu stručnjaci savetuju da budemo oprezni prilikom konzumiranja.

 

Reč stručnjaka


Pored toga što pozitivno utiču na koncentraciju, budnost organizma, s druge strane izazivaju zavisnost, ubrzavaju rad srca, povećavaju krvni pritisak. Jednom rečju jedna limenka energetskog pića sadrži sastojke koje svakodnevnom konzumacijom možemo narušiti našu zdravstvenu sliku. S toga na kraju moramo istaći, sve u meri uz odgovarajuće uputstvo. Možemo bez ustručavanja popiti jedan od omiljenih energetskih napitaka. Trebamo se truditi da nam svakodnevna upotreba ne postane navika.