bastapromet Interesantne činjenice o kafi koje možda do sad niste znali

Kafa. Napitak koji nam toliko sreće donosi na dnevnom nivou. Napitak uz koji vodimo razgovore, koji nas spaja, razbuđuje..

Kad samo pogledamo statistiku, i vidimo da je kafa, posle vode, piće koje se najviše konzumira jasno nam je koliko je ovaj napitak popularan svuda u svetu. Neki ne mogu ni da zamisle početak dana bez tog napitka. Dok je neki i ne vole, ali naravno ova prva grupa je daleko zastupljenija. 

U koju grupu vi spadate - volite li kafu ili ne?!

Ako je volite, ovih nekoliko činjenica koje smo izdvojili biće vam interesantna spoznaja. 

 


Kafa je tradicija 


Da je rirtual ispijanja kafe sam po sebi tradicija i kultura - to svi kafoljupci sigurno znaju, zar ne?
Posebno je interesantno to što svaki narod ima svoj ritual, tačnije rečeno tradiciju i način na koji je ispijaju, bilo da se radi o prvoj jutarnjoj kafi ili popodnevnoj.

Vijetnamci vole isključivo zaslađenu kafu. Italijini čuveni espersso, po mogućstvu sa nogu z jedan ili dva gutljaja. Francuzi vole da piju polako kafu, nakon doručka. U Maleziji se kafa meša sa mlekom i crnim čajem..


 

Kafa je biljka

Zrna kafe su skrivena u bobicama koje su zapravo jestiva vrsta voća koja sadrže kafu unutar sebe. Bobice kafe pripadaju zimzelenom žbunu biljaka iz roda Coffea. 

 

 

Kafa kao razlog razvoda 

Davno nekada, u Turskoj, žena je mogla da traži razvod od muža ukoliko joj on uskraćuje kafu ili ne donosi dovoljno količine kafe u kuću. Za mir u kući, muškarci su trebali da obezbede samo kafu. Ništa više.

 

 

Psihoaktivna supstanca

 

Prekomerna doza kafe je opasna i može biti pogubna, ali ne brinite. Naučnici tvrde da je doza kofeina koja može biti smrtonosna sadržana u oko 100 šoljica kafe, što je priznaćete nemoguće popiti za kratko vreme.

Svakako doza kofeina koja se na dnevnom nivou preporučuje je jedna do dve šoljice kako biste bili sigurni da vam ne šteti, već koristi. 

 

 

Brazil

 

Najveći i svetski poznati proizvođač kafe je upravo Brazil. 

  

 

Najskuplja kafa na svetu

 

Najskuplja kafa na svetu je Kopi luwak, kafa koja se može probati i kupiti u Indoneziji. Razlog njene posebnosti i visoke cene ogleda se u načinu proizvodnje i pripreme.
Naime, zrna kafe nastaju tako što cibetke (vrsta divlje životinje koja izgleda kao mačka) jedu zrna kafe, nakon čega to prolazi kroz njihov digestivni sistem. Potom one to prirodno izbacuju. Tad, kad se to desi, njihov kafeni izmet se sakuplja, dovršava i pravi najskuplji kafeni napitak.

Da li biste je probali?!

Kilogram te kafe košta nege oko 1000 evra. Šoljica te kafe košta oko 35$ do 100$, dok šoljica obične kafe 1$ do 3$.  Zamislite to.

 

 

Zahvalimo se kozama na otkriću kafe


I za kraj, ostavili smo nama najinteresantniju činjenicu, a to je upravo to da bi se kozama trebali zahvaliti na postojanju kafe. Naime, veruje se da je kafa prvi put upotrebljena u Etiopiji u 9. veku. Tada je etiopijski pastir primetio dejstvo biljke kafe koje se pokazalo kroz energiju koje su njegove koze iskazale, nakon što su pojele nekoliko bobica kafe. 


Tako da, ako je ovo tačno - hvala kozama. :)Ako vas teme oko kafe dodatno zanimaju, možete na našem blogu pročitati i koja je razlika između domaće i instant kafe