bastapromet Kako napraviti savršenu toplu čokoladu?

Mnogima je zima omiljeno godišnje doba, dok je mnogi smatraju i najromantičnijim dobom godine, a naravno ima i onih koji baš i ne vole zimu. U koju god grupu da spadate potrudite se da ovo godišnje doba učinite po svojoj meri.

 

Idilično januarsko veče možete provesti sa dragim ljudima u jednoj opuštenoj šetnji posle koje ćete i dušu i telo ugrejati jednim toplim napitkom. Prva asocijacija nam je topla čokolada, koja dobro dođe kada hoćete nešto toplo, slatko i uz to zdravo.

 

Zdravo i ukusno

Verovatno dok ispijate gutljaj svoje tople čokolade ne razmišljate o njenim benefitima. Iako se uglavnom konzumira zbog užitka, ona ima i svoja lekovita svojstva, zbog antioksidanasa koji se nalaze u kakau. Danas znamo da će ovaj čokoladni napitak ublažiti kašalj, kao i da povoljno deluje na kardio-vaskularni sistem.

 

Vekovima omiljeni napitak

U ovom blog-postu ćemo se pozabaviti pripremom tople čokolade. Predstavićemo nekoliko recepata, a na vama je da odlučite koji najviše odgovara vašem ukusu. Originalni recept za toplu čokoladu dolazi iz Meksika odnosno potiče od Maja i Asteka koji su prvi počeli konzumirati ovo slasno piće. U Meksiku se cela pečena zrna kakaa melju na kamenu dok se ne dobije pelat i onda se masa muti sa vodom dok se ne napravi pena i dodatno začinjava cimetom i bademima. Španci su ovaj napitak doneli u Evropu u 17. veku, a ukus su dalje prilagođavali svojim potrebama, pa zato sada imamo mnoštvo recepata za pravljenje tople čokolade.

 

Mi donosimo recept idealan da zimske dane ispunite slatkim zadovoljstvom.

 

Potrebni sastojci:

  • 5 kašika šećera,
  • 4 dl mleka,
  • 2 kašike kakaa,
  • 60 g čokolade,
  • 1 kašika gustina.

 

Priprema

U maloj šerpi ili džezvi pomešajte čokoladu, šećer, kakao i malo mleka. U ostatak mleka sipajte gustin u otopljenu čokoladu. Polako mešajte dok se ne zgusne. Nakon toga sipajte u šolju i po želji ukrasite šlagom ili možda karamelom, koja će dodatno dati na slatkoći i punoći.

 

Ako volite da eksperimentišete probajte neke od kombinacija koje smo pronašli:

Topla čokolada sa mentom - pomešajte čokoladne bombone sa toplim mlekom, napravite od njih toplu čokoladu, a onda dodajte malo mente i za par minuta spreman napitak.

 

Meksička topla čokolada – svakako je jedna od varijacija na temu, koja ima onaj ljutkasti ukus. A nastaje tako što u toplu čokoladu dodate malo čili paprike. Pa ako ste ljubitelj ovakvih ukusa, probajte.

 

Topla čokolada sa kafom - Potrebno vam je 1/2 šolje mleka, pola šolje čoko mrvica, 1/4 kašičice cimeta, 1 kašičica instant kafe. Sve sastojke sjedinite i na tihoj vatri mešate.

 

A ako vam je sve navedeno komplikovano uvek možete da izaberete instant toplu čokoladu iz kesice. I tu sigurno neće biti greške, u tom slučaju možete birati belu ili crnu, a ukus dodatno pojačavati nekom od ideja koje smo naveli.

 

U duhu latinske poslovice ,,carpe diem“ zaključujemo ovaj tekst činjenicom da je bitno iskoristiti svaki dan u najboljem mogućem raspoloženju...jer život je da se živi sa stilom i uživanjem.

Uno Drop logo

liflet važi

od 01.02.2021.

do 28.02.2021.

bastapromet član udruženja distributer pića UnoDrop
Deda Jovina rakija