bastapromet Tri činjenice koje morate znati o tekili!

 

Verovatno znate za ono piće što po klubovima ispijaju često na eks uz malo soli i krišku limuna ili limete? Da, jeste to je tekila, piće koje je opevano u mnogim popularnim pesmama, što domaćih što stranih izvođača. Ali tekila nije samo ono što se nudi na eks, ona je mnogo više, budući da predstavlja deo nematerijalne baštine jednog naroda. Zato smo pripremili nekoliko činjenica koje će vas iznenaditi:

Istorija nastanka tekile seže do Tolteka i Asteka

Istorija nastanka tekile datira još od 10. veka nove ere, u vreme kada su Meksikom vladali Tolteci. Prema zvaničnoj legendi jedan od članova porodice vladara otkrio je ,,aqua miel” što u prevodu znači medena voda. Ovaj slatki sok se dobijao od biljke Maguey, koja je zapravo jedna od vrsta agave. Fermentacijom soka pravilo se blago alkoholno piće, danas poznato pod nazivom pulque.

U 12. veku Asteci osvajaju prostor Tolteka, uspostavljaju svoju civilizaciju i naravno nastavljaju sa fermentacijom agave. Skoro 4 veka ovde će vladati Asteci, sve do dolaska konkvistadora, koji će skoro pa potpuno izbrisati carstvo Asteka. Pored uništavanja i okupacije, Španci će doneti nešto značajno za proces dobijanja tekile – destilaciju. Kada je ponestalo zaliha brendija koji su konkvistadori doneli sa sobom, počeli su da destiliraju ono što su pronašli kod lokalnog stanovništva. Upravo destilacijom ranije pomenute pulque, nastaje tekila, odnosno preciznije meskal.

Međutim, prva prava tekila koju danas mi poznajemo nastala je nešto kasnije. I dalje se raspravlja o tome gde je prvi put proizvedena. Postoje razne teorije za koje nemamo opipljive dokaze, ali ćemo se držati one najuverljivije, koja govori da je piće nastalo u gradu Tekila, kao i da je prvi i do današnjeg dana najveći proizvođač upravo porodica Kuervo. 1795. godine Jose Cuervo dobija specijalnu dozvolu za proizvodnju mascal vino de teqila. I tako kreće celokupna ekspanzija.

Tekila se ne proizvodi od kaktusa

Da bi se piće zvalo tekila, onda mora biti dobijeno najmanje od 51% plave agave. Na planeti postoji preko 300 različitih vrsta agave, od kojih se samo navedena koristi za pravljenje tekile. Do momenta berbe, plava agava raste između 8 i 12 godina, a može dostići 2,5 metra visine. Za proizvodnju se koristi centralni deo koji se naziva pinja. U Meksiku postoji posebno zanimanje nazvano El Jimador ili himador, odnosno ,,berač” agave. To su ljudi sa posebnim veštinama, iskustvom i naravno alatom. U svakodnevnom radu za sakupljanje agave koriste različite alate, a najviše mačete u takozvani COA. Posao himadora je izuzetno težak pogotovu po vrelom meksičkom suncu.

Postoji pet vrsta tekile

Kao i većina svetskih pića, i tekila ima prilično jasnu klasifikaciju, koju možete saznati odmah pri čitanju etikete. Prva u hijerarhiji je Blanco ili plata (bela ili srebrna) tekila, za njom ide Joven (zlatna), što su ujedno i najmlađe tekile. Nakon njih idu nešto starije kategorije Resposado, Añejo i Extra Añejo. Resposado tekila se čuva u buretu između 3 meseca i godinu dana, Añejo stari između jedne i tri godine, dok Extra Añejo minimum tri godine. Za čuvanje tekile nema striktno propisanih pravila kao kod nekih drugih pića, ali se obično čuva u buradima pravljenim od američkog i francuskog hrasta.

Iz rublike verovali ili ne izdvajamo dve bonus činjenice:

Meksikanci tekilu ne piju iz tzv. šotova, oni su zadržali svoj stari način ispijanja. Šot ispijanje datira iz 1930. kada je Meksiko bio pogođen Španskim gripom, pa su lekari propisivali kao terapiju so i limetu sa čašom tekile.

Meksički naučnici su došli do zaključka da se od tekile može praviti dijamant, jer predstavlja savršenu proporciju alkohola i vode. Tekilu su doveli do isparenja, masu izlili i na kraju dobili vrlo čvrst dijamant. Naravno, nisu dobili dijamante koji se koriste u nakitu, ali su ovi pogodni za sečenje u optičkim elektronskim uređajima.


Tekstom smo probali približiti duh Meksika kroz njihovo nacionalno piće, koje je mnogo više od toga, jer za svakog Meksikanca tekila je stvar ponosa i kulturnog identiteta. Imajte to na umu sledeći put kada budete konzumirali tekilu.