bastapromet Crno ili belo vino?

Kao jedno od najomiljenijih alkoholnih pića na svetu, za vino se često može čuti da je dobro za čovekovo zdravlje. Naravno pri konzumiranju vina potrebno je da ono bude u umerenim količinama, što se lako može utvrditi prema telesnoj težini osobe i zdravstvenom stanju.

 

Ljubitelji vina se dele u dve grupe, pa se tako neki odlučuju za voćne arome belih vina, a neki za tradicionalna crna ili crvena vina. Postavlja se pitanje da li postoji i koja je razlika između ove dve vrste vina.

 

Razlika između crnog i belog vina

 

I jedna i druga vrsta vina imaju zdravstvene benefite, razlika je u tome što imaju različitu namenu.

 

Crno vino je najviše poznato po tome što ne sadrži puno kalorija pa tako drži gojаznost pod kontrolom. Takođe, crno vino ima pozitivan efekаt nа rad srca i bogаt je izvor аntioksidаnаtа, što predstаvljа аktivni element u prevenciji rаkа. Ostale prednosti crnog vinа uključuju prevenciju demencije i kontrolu hipertenzije.

 

Istraživanja su pokazala da umereno konzumiranje belog vina poboljšаvа zdrаvlje plućа i efikаsno je zа prevenciju rаka dojke. Takođe, belo vino kao lek štiti ćelije od rаkа dojke podjednаko dobro u poređenju sа crvenim odnosno crnim vinom.

 

Belo vino sаdrži niži nivo nečistoćа u poređenju sа crvenim vinom, a njegovo konzumiranje vam može pomoći dа izbegnete glаvobolju i mučninu.

 

Ključna razlika između crnog i belog vina jeste odsustvo kože grožđa. Crno vino u svom nastanku zadržava i kvalitetne sastojke iz kože grožđa, što utiče na dobrobiti koje daje našem organizmu. Belo vino se uglavnom pravi od belog grožđa, bez kože i semena. Bela vina imaju lagani voćni ukus i aromu, dok se crno vino pravi od tamnijeg crvenog i crnog grožđa. Crna vina imaju bogatiji ukus.

 

Konzumiranje vina u umerenim količinama

 

Umerena potrošnja vina se odnosi na potrošnju vina u količini koja je dobra za zdravlje. Žene apsorbuju alkohol brže od muškaraca zbog njihovog nižeg sadržaja telesne vode i različitim nivoima želudačnih enzima. Drugim rečima, umereno konzumiranje vina se pre odnosi na žene nego na muškarce.

 

Stručnjaci kažu da je jedna čaša vina na dan dovoljna za žene, a dve čaše na dan za muškarce. Što u mernim jedinicama iznosi 1,5-2 dl dnevno za žene i 2-3 dl za muškarce.


Crno vino se u proseku kreće od 12 do 15 procenata alkohola po čaši, dok je kod belog vina taj prosek od 10 do 14 procenata.

 

Istraživanja su pokazala da je čašu vina najbolje popiti posle većeg obroka, ručka ili večere. Vino najbolje ide uz obroke koji su bogati povrćem, ribom, maslinovim uljem ili sa malom količinom mesa.

 

Pored toga što dobro deluje na zdravlje, nije ni čudo što ga veliki broj doktora širom sveta preporučuje. Međutim, prekomerno konzumiranje alkohola je kontraproduktivno, pa je stoga veoma važno da se strogo pridržavate preporučenih dnevnih doza pri konzumiranju vina.

 

 

 

 

 

 

Uno Drop logo

liflet važi

od 01.02.2021.

do 28.02.2021.

bastapromet član udruženja distributer pića UnoDrop
Deda Jovina rakija