bastapromet Mitovi o gaziranoj vodi u koje morate prestati da verujete

 

Mineralna voda je jedna od namirnica koja izaziva podeljena mišljenja u javnosti, Jedni smatraju da je lekovita, dok drugi pak misle da nije ni približno zdrava kao obična voda. Istraživanja su razbila neke velike mitove o mineralnoj vodi, pa utvrdite šta je prava istina.

 

Mineralna voda šteti zubima?

Što se tiče mita da mineralna voda šteti zubima, on uopšte nema utemeljenja u realnosti. Ovaj mit je nastao zbog pH vrednosti, odnosno kiselosti mineralne vode. Generalno, postoji saglasnost da je gazirana voda više kisela nego obična, ali to nema uticaja na zube. Treba imati na umu da govorimo o vodi, a ne o slatkim gaziranim pićima.

 

Mineralna voda šteti stomaku? 

Drugi mit je da kisela voda negativno utiče na stomak. Ni ovo ne odgovara istini. Ukoliko nemate zdravstvenih problema, potpuno je bezbedno piti gaziranu vodu. Jedina mala neprijatnost koju možete imati je podrigivanje, što nije čudno s obzirom da gutate ugljendioksid sa vodom. 

 

Da li mineralna voda hidrira kao i obična?

Takođe, postoji mit da  mineralna voda ne hidrira kao obična voda. Vladalo je mišljenje da ugljen-dioksid u mineralnoj vodi onemogućava telo da absorbuje vlagu iz mineralne vode, ali istraživanja su pokazala da to nije istina i da mineralna voda jednako dobro hidrira kao i obična voda. 

 

Da li mineralna voda pomaže mršavljenju kao i obična?

Još jedan mit koji želimo da odgonetnemo je da mineralna voda ne pomaže toliko mršavljenju kao obična voda. Međutim, istraživanja su pokazala da mineralna voda stvara osećaj sitosti, naročito kada je pijete na prazan stomak, što znači da odlično utiče na mršavljenje. Ono što je takođe činjenica, to je da mineralna voda izaziva privremenu nadutost što dugoročno može pozitivno delovati na vašu figuru. Ali, vrlo je bitno da izbegavate verzije mineralne vode sa veštačkim zaslađivačima jer one samo mogu da povećaju želju za slatkim. 

 

Mineralna voda uzrokuje žgaravicu?

Samo delimično je tačna tvrdnja da mineralna voda uzrokuje žgaravicu. Ona neće izazvati žgaravicu, međutim, može je pospešiti. Zbog toga je bolje izbegavati mineralnu vodu, odnosno piti samo običnu vodu, pogotovo uz jelo. Način na koji mineralna voda pospešuje gorušicu je taj što mehurići iz mineralne vode opuštaju donji otvor jednjaka, što omogućava želudačnoj kiselini da se vrati u jednjak i uzrokuje gorušicu. 

 

Dakle, mineralna voda je korisno piće koje će vam omogućiti da se osvežite, da se hidrirate i da u vaše telo unesete različite minerale. Naravno, ništa nije dobro kada se preteruje sa tim, tako da mineralnu vodu takođe pijte u umerenim količinama i nikada od nje nećete imati problema.