bastapromet Kako da napravite domaći liker kod kuće?

Jesu li vam dosadila nemaštovita alkoholna pića koja se služe po kafićima i restoranima? Vreme je da se prisetite i podsetite starih ostava vaših baka, porodičnih proslava, možda čak i detinjstva ili nekoga koga volite... jer sve su to uspomene koje vežemo za domaće likere! Ne, ne pričamo o onima koje možete kupiti u marketima, ovoga puta zanimaju nas isključivo oni domaći, napravljeni u kućnoj radinosti. Posebni su upravo zato što nastaju onda kada nam je potrebno da se isključimo i odmorimo od svakodnevnih aktivnosti, jer nas za njih vezuju porodične vrednosti i sinonim su za napitak koji podseća na dom, odmor, čist hedonizam i ljubav prema prirodnim namirnicama i napicima. Likeri se mogu praviti od bilja, voća ili retkih plodova i uglavnom se konzumiraju u časovima dokolice ili važnih prilika. Recepti za njihovo pravljenje podrazumevaju da smesa koja će postati liker određeni vremenski period stoji na hladnom i tamnom mestu, a evo omiljenih ukusa koje već danas možete napraviti u svojoj kuhinji:

ČOKOLADNI LIKERDa biste dobili ovaj božanstveni ukus, potrebno je da pripremite: litar mleka, 300g šećera, ½ litre belog ruma, puding od čokolade, 100g kakaa u prahu i vanilin šećer.
PRIPREMA: Puding i kakao treba da razmutite u 300 ml hladnog mleka, a ostatak zakuvate pa u kipuće mleko dodate šećer i vanilin šećer i kuvate dok se ne otopi. U tu smesu dodajete puding i kakao, mešajući par minuta, pa u vruću smesu sipate rum, promešate i odložite na hladno i tamno mesto. Ovaj liker ne mora da odstoji, a predviđeno vreme njegovog ispijanja je maksimum 10 dana od datuma pravljenja.

LIKER OD JAGODAVoćni ukus koji će učiniti leto još boljim dobija se zahvaljujući sledećim sastojcima: 350 ml rose vina, 250 gr šećera, 350 gr očišćenih jagoda, 100 ml votke ili rakije.
PRIPREMA: Vino zagrejte na veoma niskoj temperaturi a očišćene jagode isecite na polovine ili četvrtine, pa ih prelijte vinom i ostavite da odstoji 48 časova. Nakon tog vremena, procedite tečnost sa jagodama i dobro iscedite. Kada izvadite jagode, kuvajte tečnost dok ne provri, sklonite sa vatre i dodajte šećer koji ćete mešati dok se skroz ne otopi. Kada se ohladi, dodajte votku, ponovo promešajte i uživajte u napitku!

VANILA BURBON LIKER

 Iznenađujuće uzbudljiv ukus ovog likera napravićete od jednog pudinga od vanile, dva vanil šećera sa burbonom, 600 ml mleka, 400 ml kokosovog mleka, 200 gr smeđeg šećera i 300 ml ruma.
PRIPREMA: Prašak za puding pomešajte sa 4 kašičice smeđeg šećera i 100 ml hladnog mleka, a 300 ml mleka posebno zakuvajte sa kokosovim mlekom. U kipuće mleko dodaje se preostali šećer, šećer sa burbonom i puding pa se uz mešanje kuva do tri minuta. U vruću smesu dodajte rum i ostavite da se ohladi. Kada je liker ohlađen, možete dodati 200 ml prokuvalog mleka da dobijete željenu gustinu. Čuvajte ga na hladnom mestu uz povremeno okretanje flaše, a služite sa kockicama leda uz voće ili keks.

Možete eksperimentisati sa raznim ukusima i dodacima! Baze ovih napitaka uglavnom su slične i sadrže rakiju ili votku, pa možete isprobati razne varijante i uvek dobijati nove arome. Većinu sastojaka koji su vam potrebni možete pronaći u Basta promet objektima. Živeli! 

Uno Drop logo

liflet važi

od 01.02.2021.

do 28.02.2021.

bastapromet član udruženja distributer pića UnoDrop
Deda Jovina rakija