bastapromet Petnaest činjenica o pivu koje niste znali

Jedno od najstarijih pića na svetu koje se konzumira već nekoliko hiljada godina, pivo, treće je najpopularnije piće na svetu, posle vode na prvom i čaja na drugom mestu. Prepoznato kao simbol zabave, druženja i okupljanja sa prijateljima, rado je viđen gost mnogih trpeza, slavlja, festivala i koncerata. Pabovi, muzičke numere, pa čak i manifestacije posvećene su pivu i oni koji ga vole piju i svetlo i tamno i crveno, ne praveći mnogo razlike jer je svako dobro na svoj način. Prve poznate podatke o nastanku piva nalazimo kod Sumera, 6.000 godina p.n.e. i oni su zadržani na glinenim pločicama. Pivo je odličan emulgator hrane, otvara apetit, sadrži vitamine B i P i najčešće se pravi od ječma, hmelja, kvasca i vode. Kada sledeći put okupite društvo na pivu, iskoristite priliku da pomenete neku od ovih interesantnih činjenica:

 

1. U drevnoj Mesopotamiji, pivo je posmatrano poput relikvije i verovalo se da ima magijsko dejstvo.

 

2. „Snake Venom“ (Zmijski otrov), pivo škotske pivare Brewmeister, ima najintenzivniji ukus na svetu, sa 67,5 % alkohola. Radi lakšeg poređenja, votka ima 40% alkohola, a standardna piva 3- 10%.

 

3. Graditelji piramida u Gizi za svoj rad nisu dobijali novac, već su isplaćivani u pivu.

 

4. U banjama širom Evrope postoje terapije pivom tokom kojih se u ovom napitku kupate.

 

5. Oktoberfest, najpoznatiji festival piva na svetu koji se održava u Nemačkoj, nastao je kako bi slavio brak bavarskog kralja Ludviga i princeze Terezije od Saksonije, a ne u čast žetve, kako se često misli.

 

6. Cenosilikofobija je fobija od prazne pivske čaše.

 

7. Kako slepi ljudi ne bi pomešali alkoholna pića sa bezalkoholnim, u Japanu limenke piva sadrže Brajevu azbuku.

 

8. U Africi se može pronaći pivo dobijeno isključivo od banane.

 

9. Prvi profesionalni pivari bile su žene koje su nazivali pivarkama.

 

10. U Poljskoj je 1990. godine osnovana politička partija ljubitelja piva koja je na parlamentarnim izborima osvojila 3% glasova.

 

11. U Češkoj se godišnje popije najviše piva po stanovniku, čak 148 litara. Na drugom mestu je Austrija sa 107 litara a odmah potom Nemačka sa 106 litara.

 

12. Sve do 2013. godine, pivo se u Rusiji nije smatralo alkoholnim pićem.13. Craft pivo je bogato silicijumom i samim tim je dobro za jačanje kostiju.


 

14. Kućne biljke možete nahraniti šećerima iz piva.

 

15. Pivo se čuva u braon flašicama kako bi se zaštitilo od svetlosti koja mu škodi i narušava njegov kvalitet.

 

 

Verujemo da su vas mnoge od ovih činjenica iznenadile ali i navele da svratite po pivo :) Do tada, pročitajte još ponešto o svojim omiljenim pićima ovde