bastapromet Kako pravilno servirati piće na zabavi

Svakim danom su nam sve bliži novogodišnji i božićni praznici, a sa njima i brojne proslave kojima obeležavamo ove dane. Osim po dobrom društvu i prijatnoj atmosferi, praznična veselja biće upamćena i po maštovitim gastronomskim specijalitetima i kvalitetnim alkoholnim napicima. Ukoliko ste se odlučili da ove godine budete domaćin jedne takve zabave, a želite da sve bude savršeno, pred vama je zaista težak posao. Ali budite bez brige, jer smo u ovom tekstu rešili da vam odgonetnemo sve tajne pravilnog služenja alkoholnog pića, koje će vam olakšati organizaciju i pripremu vaše proslave za pamćenje.

Aperitivi

Kada gosti tek stignu, po pravilu im se ponude neka od alkoholnih pića poznata po zajedničkom nazivu aperitivi. Njihova uloga je da povećaju apetit pre glavnog obroka, a najčešće se služe uz različite vrste predjela, poput krekera, sira ili maslina. U aperitive spadaju pića poput rakije, vermuta, martinija ili šerija, a poželjno je da budu prijatno rashlađena. Ova pića se serviraju u čašama za martini ili malim čašicama sa drškom, što je veoma važno da bi se održala temperatura, jer se poslužuju bez leda.

Pivo

Pivo se može konzumirati kao glavno piće tokom večeri, ali i kao aperitiv, jer zbog lagane gorčine i malog procenta alkohola predstavlja odličan uvod za obrok. Kod posluživanja piva najvažnije je da bude propisno rashlađeno, i to idealno na 3 stepena Celzijusa. Prilikom izbora čaše možete biti maštoviti i birati različite oblike većih čaša, ali najbolja opcija su svakako manje ili veće krigle sa drškom koje čuvaju temperaturu pića.

Bela i crna vina

Kada dođe vreme za glavno jelo, tada možete svojim gostima ponuditi neko kvalitetno vino. Ukoliko su na meniju jela od belog mesa ili ribe, bolji izbor biće belo, dok su crna vina rezervisana za tamna mesa, poput divljači, govedine i svinjetine. Obe vrste vina služe se u čašama sa drškom, koja je tu da ne biste toplotom dlana grejali piće. Takođe vinske čaše trebalo bi da imaju širok obod, koji olakšava mirisanje vina i uživanje u njegovoj aromi. Poželjno je da vodite računa na kojoj temperaturi ćete posluživati ove napitke, jer se belo vino po pravilu služi rashlađeno na temperaturi od 7 do 11 stepeni, a crna vina zahtevaju sobnu temperaturu serviranja, što je oko 20 stepeni. Prilikom sipanja, gostu nikada nemojte puniti čašu do vrha, već maksimalno naspite jednu trećinu čaše.

Šampanjac

I naravno, da ne zaboravimo omiljeno alkoholno piće svih svečanih proslava – šampanjac. Ovo penušavo vino može se služiti kao aperitiv ili u toku jela, ali uvek propisno rashlađeno na temperaturi od 6 do 9 stepeni. Za hlađenje šampanjca obavezno koristite kiblu napunjenu hladnom vodom i ledom. Stručnjaci kažu da bi niže temperature zamaskirale njegov prijatan ukus, dok bi više eliminisale efekat mehurića. Uvek se služi u visokim i duguljastim čašama sa manjim obodom, da bi se smanjilo vetrenje i sačuvali mehurići. Ako ste dobro proučili sva pravila služenja, ostaje vam samo još jedno, a to je da se pre same zabave dobro izvežbate i postanete ekspert za otvaranje flaše šampanjca. I to je onda to – slobodno pozovite vaše prijatelje, jer savršena zabava može da počne.

Uno Drop logo

liflet važi

od 01.02.2021.

do 28.02.2021.

bastapromet član udruženja distributer pića UnoDrop
Deda Jovina rakija