bastapromet Kako da piće što duže očuvate svežim

Došao je i taj dan kada ste od šefa dobili svoje teško zarađene slobodne dane, okupili ekipu snova, odabrali neku zanimljivu destinaciju, te vam je ostala samo dobra organizacija za savršen provod. Nekoliko faktora igra ključnu ulogu i ako se na vreme dobro pripremite, na svom vikend bekstvu iz grada možete biti potpuno opušteni i uživati u dragocenom vremenu provedenom sa prijateljima.

Prva stavka svakako jeste dobra klopa. Da se ne lažemo, svi znamo da druženja podrazumevaju i neograničene količine hrane, a njena priprema predstavlja jedinstveni ritual koji još više obogaćuje vaše kvalitetno vreme sa drugarima. Nesumnjivo, muški deo družine će se tradicionalno okupiti oko gorućeg roštilja, dok će njihove nežnije polovine brižljivo pripremati priloge koji će biti posluženi uz glavno jelo.

Pored hrane, tu je i uvek aktuelno pitanje pića koje će se konzumirati na okupljanju. I ovo je jedan činilac, ako ne i najvažniji, koji odlučuje da li će vaš provod biti nezaboravan. Pritom, nije dovoljno samo napraviti spisak različitih želja i prohteva, već i realizovati nabavku, transport, skladištenje i adekvatno serviranje vaših odabranih napitaka.

U ovom tekstu želeli smo da vam otkrijemo nekoliko tajni koje će vam pomoći da vaše piće stigne sigurno na željenu adresu, i da pritom bude uvek sveže i dobro rashlađeno za ugodnu konzumaciju.


Koji je najsigurniji način za transport alkohola?


Ukoliko na putovanje krećete automobilom, situacija je donekle olakšana. Pivopije će verovatno svoj omiljeni napitak poneti u posebnoj gajbi koja garantuje da ambalaža neće pretrpeti oštećenja. Ako pored piva sa sobom nosite i flaše vina ili nekog drugog žestokog pića, onda je poželjno dodatno ih obezbediti od pucanja. Prilikom transporta pojedinačnih boca potrebno je uviti ih u tkaninu ili novinu, te ih pažljivo ušuškati između mekih stvari u koferu.

Ipak, ako vas do odabrane destinacije deli let avionom, a insistirate na tome da piće bude poreklom iz vaše zemlje, transport će biti malo zahtevniji. Boce je moguće prenositi u predatom prtljagu, ali se svakako morate dobro informisati o pravilniku kompanije kojom letite. Ograničenja se odnose na dozvoljenu količinu pića i njegovu jačinu, a jedna od obaveza je da flaša bude originalna i neotvorena.

 

Kako da vam piće bude uvek hladno?


Dobro je poznato da je najbolja vrsta pića – ona koja koja je poslužena hladna. Međutim, kada je u pitanju druženje na otvorenom, često je to veoma teško postići. Najpraktičniji način rashlađivanja napitaka postiže se potapanjem boca u hladnu reku ili obližnji potok. Ukoliko boravite u regiji u čijoj blizini nema prirodnih izvora vode, ostaju vam samo neki od isprobanih trikova. Verovatno najkorisnija može biti rashladna torba sa dodatkom zaleđenih patrona, koja garantuje da će piće ostati hladno minimum 6 sati. Ako nemate ni nju, boce pića možete staviti u mokru tkaninu ili novinu, a zatim ih postaviti na mestu u hladovini koje je na udaru vetra. Takođe, još jedan dobar način rashlađivanja je da boce ili limenke potopite u vodu sa ledom, preko kog ste posuli šaku morske soli. Ostaje vam samo da ovako pripremljenu ledenu postavku promešate šakom nekoliko puta i voila – hladno piće očekuje vas celog dana.


Šta raditi sa otvorenim, a nepopijenim pićem?


Ukoliko se nije popilo koliko ste očekivali, te vam je preostalo nekoliko otvorenih flaša vina, budite bez brige, jer ga možete sačuvati još nekoliko dana. Ove boce najbolje je zatvoriti gumenim vakum čepom ili originalnim pampurom i čuvati ih do sledeće upotrebe na hladnom i tamnom mestu. Poenta je da vino što manje bude izloženo vazduhu, ali i temperaturnim razlikama. Ovako skladišteno može se koristiti i nedelju dana kasnije, bez neke preterane promene u kvalitetu. Ko zna, možda upravo ono bude razlog za još jedno nenadano okupljanje i uživanje sa dragim ljudima.

Foto: Pixabay / Skitterphoto

Uno Drop logo

liflet važi

od 01.02.2021.

do 28.02.2021.

bastapromet član udruženja distributer pića UnoDrop
Deda Jovina rakija