bastapromet Koja pića možete odabrati za poklon, ukoliko je neka posebna prilika?

U našoj kulturi i tradiciji najčešći povodi da poklanjamo su neki značajni životni događaji – rođenje deteta, rođendani, akademski i profesionalni uspesi, venčanja, slave i slično. Pokloni zapravo simbolizuju iskazivanje poštovanja i ljubavi prema nekome, a mogu se jednostavno okarakterisati kao znak pažnje. Verovatno dolazite često u nedoumicu kakav poklon izbarati ili vršite pravu malu istragu o tome šta osoba, kojoj poklanjate, voli. Ali nekako prva stvar od koje polazimo je piće. Složićete se da piće nosimo u svim prilikama, pa smo se zato odlučili malo više pozabaviti ovom temom. U tekstu ćemo vam izdvojiti nekoliko ideja šta pokloniti od pića i u kojim prilikama..

 

Elegentno i žestoko za pripadnike jačeg pola

Žestoka pića se obično vezuju za pripadnike jačeg pola jer je poznato da su oni degustatori raznih vrsta ,,jakih“ alkoholnih pića. Mada, to nije uvek slučaj, dosta ljudi i u našoj kulturi voli dobro vino ili pivo iz kraft ponude. Kada birate poklon, važno je da znate šta osoba voli i u kakvoj prilici poklanjate. Recimo prvi put dolazite nekome u dom (stan, kuću), ne poznajete dobro domaćina kuće i ne znate kako da se postavite. U tom slučaju igrajte uvek na sigurno. Opredelite se za neki viski. Tu je izbor zaista širok. Možemo krenti od najprodavanijeg i svakako najpoznatijeg Jack Daniel’s-a. Naravno kao i za sve u životu, tako i kada je u pitanju viski, asortiman je vrlo širok i to jako kvalitetnih irskih ili škotskih viskija koji su takođe dobar izbor za poklon. Zato malo istražite i prilagodite vašem budžetu. Svakako se možete odlučiti i za naš domaći brend rakiju kada su pitanju žestoka pića. Pogotovu ako želite da poklonite nekom strancu nešto autohtono domaće.


Vino kao odličan izbor za sva vrsta slavlja

Sa vinom nema greške, svi nose vino i u svim prilikama. Kao što nam je poznato, vino se proizvodi od raznih sorti grožđa u zavisnosti od toga da li se teži ka crvenom ili belom. Možda ste se pitali kada je prikladno poneti vino. Evo nekoliko prilika pogodnih za poklanjanja vina.


Slave

Na slavu obično idemo sa darovima. I onda kada ne ponesemo ,,punu kasu darova”, ponesemo bar vino jer je takav običaj. Nema nekih određenih ukusa kada ja u pitanju sorta. Primetili smo da se dosta obraća pažnja da to bude vino naših proizvođača, poput Ždrepčeve krvi, vina Zvonko Bogdan ili vina Kovačević. Pored navedenih vina, čest izbor je Vranac Pro Corde koje je dobitnik brojnih prestižnih nagrada i priznanja kako na domaćem tako i na svetskom tržištu.


Venčanja

Na venčanja obično biramo vina sa stranih tržišta i to najčešće proverena francuska. Od crvenih vina birajte Merlot jer predstavlja spoj francuske elegancije i prefinjenosti i idealno se uklapa u priliku kojoj prisustvujete. Uz Merlot jedno od najpozatijih crvenih vina je Cabernet Sauvignon. Takođe pripada francuskim sortama, a svi znamo da upravo iz ove zemlje potiču najbolja vina i da su Francuzi neprikosnoveni kada je u pitanju proizvodnja vina. Ipak možda su u svetu mnogo više poznatiji po belim vinima pa nemojte zanemariti neka od kvalitetnijih poput Chardonnay Rogan.

Rođendani i profiesionalni uspesi

Naravno da se na rođendane ili neke odbrane diplomskih, master ili doktorskih radova nosi vino. Ponekad i neko od žestokih pića, ali vino najčešće. U ovim prilikama možete birati belo ili crveno. Ako ste se odlučili da vino bude ,,propratni poklon”, to ne mora biti neka sofisticirana varijanta, ali pak ako birate da nosite samo vino i znate da je osoba poznavalac vina, onda se potrudite. Imate mnogo i domaćih i stranih koja su izuzetna po svojim karakteristikama.

 

Izaberite pravi poklon za poslovnog partnera

Poslovni pokloni zauzimaju značajno mesto u poslovnoj kulturi i predstavljaju dobar uvod za uspostavljanje pozitivnih poslovnih odnosa. Pokloni koji se uručuju opisuju vaš stil i govore o poštovanju koje ukazujete poslovnom partneru. Zato se potrudite da to bude sa stilom, nešto što određuje vas, vašu kompaniju ili nešto što nosite tradicionalno. Ako imate u ličnoj proizvodnji neku domaću rakiju od kajsije, šljive ili kruške, to će biti odličan gest koji će dati lični pečat vašem odnosu.

 

 

 

Bilo koji poklon da izaberete imajte na umu našu staru poslovicu „Poklonu se u zube ne gleda“, koja govori u prilog tome, da nije važna vrednost poklona, nego njegova namena, dobra želja, znak pažnje. S toga, radujte se svemu što vam se pruža, jer poenta i jeste da čovek čoveka učini srećnim, pa makar to bile i sitnice.